torsdag 25 april 2013

Vinprovning i Köpenhamn. Del 1

I måndags var det dags för en provning av italienska viner i Köpenhamn. Arrangörer var Carlo Merolli och Fabio Simoncini. Arrangemanget ägde rum i restaurang Kanalens Anneks.

Det var knappt 40 viner. Ett fåtal vita och roséer. Tre söta och resten röda. Stora delar av Italien var representerade från Alto Adige i norr till Sicilien i söder.

Det blev som ni förstår mycket spotta.

Det är alltid svårt att hinna göra anteckningar, men några fick jag ner. Hustrun var ju också med så vi har hjälpts åt med kommentarerna.
Här är Fabio i samspråk med vinbonden Luca Tommasini från egendomen Azienda Agricola Sangervasio. Organisk odling.
Den intresserade hittar info om producenten på deras hemsida.
Sju viner ställde dom upp med. Två vita och fem röda.

Deras vita vin Sangervasio Bianco Toscana (95 kr) fastnade vi lite extra för.
Vinet är gjort på 65% Vermentino, 25% Chardonnay och 10% Sauvignon Blanc.

Vi tyckte det här var ett trevligt vin till fisk och smakstarka grönsaksrätter, men också på egen hand en varm sommarkväll.
I doften känner vi gröna äpplen, lite tropiska frukter, inslag av citrus och en del kryddor.
I gommen får vi ett friskt lite krispigt vin. Bra syra som signalerar gröna äpplen och lime. Ett mellanparti med tropisk frukt och finkorniga mineraler. Ett slut med imponerande kryddighet som känns väldigt fräscht.


A Sirio Toscana 2007 är gjort på 95% Sangiovese och en liten skvätt Cabernet Sauvignon.
I Renai 2005 är 100% Merlot.
Cabernet Sauvignon 2005 är enbart gjort på CS.
14 mån på 225 l barriquer och 18 mån på flaska. Det doftar av björnbär och svartavinbär med ett litet inslag av tobak. Smaken är kraftfull, men ännu inte fullt utvecklad. Mörk frukt med en dominans av svartavinbär, en del kryddor och på slutet lite lakrits.
Gott idag och kommer att utvecklas ytterligare. Vår favorit.


2008 Barolo Cerrati, Cascina Cucco
Detta vår vårt första smakprov av 08:an. Minst lika bra som tidigare årgångar.Är nu prissänkt till 125 kr. En skitbra Barolo för det priset. Ofattbart.Två andra viner som gärna vill framhålla är dessa från Azienda Agricola Erbaluna, La Morra. Ekologiskt odlade.
Barolon Vigna Rocchie 2008 är visserligen dubbelt så dyr, som den från Cascina Cucco, men 265 kr för en riktigt bra Barolo måste anses som ett riktigt bra pris. Doften sänder tankarna till mogna körsbär, nypon och örter. Smaken går lite i samma stil. Tanninerna gör sig rejält påminda, men absorberas till stor del då vi tar lite av den supergoda buffén. Förvånansvärt tillgänglig redan nu och i suverän balans.
Lillebror Langhe Nebbiolo 2010 är just lillebror, men levererar stort för sina 98 kr. I doften känns mörka fullmogna hallon, lite rosor, körsbär och rejält med örter. Smaken går i samma riktning fast med en liten dovare klang. Rejält med lakrits i eftersmaken.
Fortsättning följer................

2 kommentarer:

  1. Som sagt: Erbalunas 2010 Langhe Nebbiolo levererar en bra bit över priset.
    2008 Rocche ligger på lut för uppkorkning här hemma, ska bli spännande...

    SvaraRadera
  2. Ofattbart är ordet när det gäller priset på Barolo Cerrati. Trevlig rapportering!

    SvaraRadera