onsdag 13 januari 2021

2010 Chateauneuf-du-Pape, Le Vieux Donjon

 Lamm och Chateauneuf-du-Pape är en kombination som vi verkligen gillar Någon av mellandagarna bröt vi av julmatsätandet med grillad lammentrecôte. I källaren hade jag en flaska från en av mina favoritproducenter. Det blev årgång 2010, som påstås vara inne i ett bra drickfönser nu och med minnet av hur fantastisk årgång 2009 var för ett år sedan, så var valet lätt.
Jag kan omgående avslöja att det var ett synnerligen bra val.

Le Vieux Donjon har vi ett särskilt gott öga till. Det är en Ch9dP som vi druckit flera årgångar av. Vad vi tyckt om dessa kan du läsa här: 200920102012 och 2013. Lite kaxigt är det att dom gör en enda cuvée och inte massa specialcuvéer eller någon toppcuvée, utan dom går All in i det dom gör.

Vinodlingarna ligger i området runt Cabrieres och Mont Redon, medans vinkällaren ligger mellan Chateauneuf du Pape och Courthezon. En av de ytterst få producenter i Chateauneuf-du-Pape som bara producerar ett enda rött vin. Allt druvmaterial som anses tillräckligt bra används. Resten ratas och säljs till negocianter. Druvmixen är 75% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvedre och 5% Cinsault. En stor andel av druvmaterialet avstjälkas före pressning. Hur stor andel är beroende på årgång. Mourvedre vinifieras för sig medan de övriga druvorna vinifieras tillsammans. Jäsningen äger rum på traditionella fyrkantiga, röda cementbehållare. Vinet lagras i 18 månader innan det buteljeras. 80% får ligga på Foudres (dvs stora ekfat) och resten på cementtankar.


Ett alldeles underbart vin med en del begynnande mognadstoner. Kanske kan det utvecklas något till, men inte så mycket tror jag. Å andra sidan är det ingen panik för det kommer att hålla den här höga nivån i åtskilliga år till.

En varm ja nästan solvarm doft av en blandning röda och mörka bär når oss då vi tar den första sniffen. Pinjeskog och provencalska örter får vi en rejäl dos av. Lite lakrits, aningens kakao och en sirlig ton av järnfilspån tycker vi oss kunna ana.
I munnen får vi i mångt och mycket det vi kände i doften. Vinet känns runt och rätt så mjukt. Det startar med lite rödare bär typ jordgubbar och hallon, men det står inte långt på innan det är de mörka bären som dominerar med solvarma björnbär och skogshallon. Kryddor (främst svartpeppar) och provencalska örter breder ut sig ordentligt bl a rosmarin och lavendel. Här finns en bra och trevlig syra. Väluppfostrade tanniner krafsar runt i munhålan och smånafsar här och var. Eftersmaken är lång med en härlig mörk frukt och återkommande örter. Just i eftersmaken tar örter och kryddor för sig ordentligt. Nu tillkommer lite mörk choklad och sötlakrits.

Betyg 5-

Vinet inhandlades 2012 på SB och kostade då 349 kr. Jag gillade vinet som ungt, men än mer idag med sin mer mogna frukt och djupare smaker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar