torsdag 14 januari 2021

2012 Roditis Barrel aged 3 years från Tatsis Winery.

Dottern hade ansvaret för en av måltiderna under ledigheterna. Det blev en tomatsallad med fårost på en auberginebädd. Hon adderade lite quinoa för att göra det hela lite matigare. En påminnelse om sommaren och inte minst en påminnelse för hela familjen om våra veckolånga höstsemestrar i den grekiska övärlden när barnen var små.

Så klart måste vi dricka något grekiskt till detta!!

2017 köpte jag 12 olika viner från Oinofilia. Det resulterade så klart i ett antal  blogginlägg som du kan läsa här

Tatsis Winery hittar vi i Goumenissa, Makedonien, Grekland.  Det är ett familjeföretag där pappa Christos och sönerna Periclis och Stergios driver verksamheten. Det hela tog dock sin början då Christos farfar förvärvade egendomen och började producera vin. 1998 började dom med ekologisk odling för att 2002 helt gå över till odling enligt biodynamiska principer. Idag omfattar egendom 14 ha vingårdar. I huvudsak odlar dom de inhemska röda druvorna Xinomavro och Negoska, men även Roditis, Alepou, Malagousia, samt de röda internationella druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cinsault.

Ett vin gjort på den inhemska druvan Roditis, som är en rosafärgad druva som ger ett "vitt vin", men pressas den och får tillbringa en längre tid med skalen så blir vinet mer orangefärgat. Det är precis detta som Tatsis gjort.
Det här vinet har efter att druvorna pressats fått tillbringa runt en månad tillsammans med skalan. i öppna kärl. Spontanjäsning. Ofiltrerat. Inga tillsatser av svavel.  Det har fått mogna i tre år på ekfat.

Färgen går i en orange nästan bärnstensfärgade ton.
I den komplexa doften hittar vi kryddor, apelsinskal, aprikoser, torkade rosor, lite honung och våta berghällar.
I munnen känns det friskt, torrt och rätt så fylligt. Mycket av det vi kände i doften kommer tillbaks i smakerna: Röd citrus, aprikoser, persika, den komplexa kryddigheten, rosor och honung. En fin syra och faktiskt lite lätta tanniner. Hyfsat lång eftersmak.

Ett underbart vin som var en perfekt matchning till vår mat. Visst är det ett annorlunda vin, men med massor av charm, lättdrucket, törstsläckande och riktigt gott.
Minns jag rätt låg priset på 290 DKK, när jag köpte det för något år sedan.
Betyg 4+Inga kommentarer:

Skicka en kommentar