torsdag 21 januari 2021

Digital middag. As Sortes och 2010 Il Fornetto

I lördags var det dags för en digital måltid med vännerna Stig och Anki. Vi gjorde det här i höstas och vi tyckte alla att det var riktigt trevligt. Du kan läsa mina tankar här. I lördags var det dags igen.
Vi bestämde gemensamt meny och vin, så att måltiderna skulle bli så lika varandra det nu bara går. Vi fastställde också när vinerna skulle öppnas för att de skulle få lika lång luftning. Slutligen bestämde vi att kl 18.30 ska vi koppla upp oss och då ska förrätten vara framdukad och det vita vinet upphällt.

Förrätt: Räktoast
Huvudrätt: Sydfransk Fisksoppa med bl a saffran.
Tre sorters ostar: Wrångebäck, Gruyere och Parmesan(24 månader).

Kl 18.30 kopplar vi upp oss. Lite inledande små problem med tekniken löses och samtalet drar igång. Vi smakar på det vita vinet. Reflekterar över doft och smak. Samtalet fortsätter. Räktoasten avnjutes. Den planerade halvtimmen blev en timma. Vi äter sedan huvudrätten utan att var uppkopplade. Kl 20 är det dags att återigen koppla upp oss till de tre ostarna och Amaronen. Vi doftar på vinet. Delger varandra våra intryck och går sedan över till att smaka på vinet. Nya kommentarer och smakassociationer. Alla är vi överens om att Il Fornetto känns ung, intensiv, kommer säkert utvecklas, men redan nu magiskt god. Samtalet drar vidare, osten avnjutes, små klunkar amarone slinker ner i våra strupar. Samtalet löper på. Ibland allvarliga ämnen som blandas med skratt och glädje. Batterierna börjar ta slut och vi tittar på klockan. Den har hunnit bli 22.30. Två och en halvtimma har vi suttit uppkopplade och tiden har bara rusat iväg. En sådan trevlig lördagskväll det blev, trots att vi inte kunde träffas annat än digitalt!! Vi kan varmt rekommendera ett sådant här upplägg.


2018 As Sortes
Vi använde samma vita vin till både förrätt och huvudrätt. Det här är ett vin som vi smakade på vår gemensamma resa med Club Amarone till Barcelona och Priorat på hösten 2017.

Jag drack det här vinet i mitten på november och det resulterade i ett blogginlägg. Den intresserade kan på den här länken läsa om producenten och vinet. Så mycket har naturligtvis inte hänt doft- och smakmässigt utan nedan kommer en kort sammanfattning om den här kvällens intryck.

I doften hittar vi gula äpplen, en del fläder, lite citrus, några gula stenfrukter och aningens mineraler i form av grusad trädgårdsgång.

Det vi kände i doften kommer tillbaks i gommen, då vi smakar på vinet. Det tillkommer en viss örtighet samt en tydlig blommighet. Det är vi alla överens om,men att just sättas fingret på vilken blomma hade vi lite olika uppfattningar om. Personligen tycker jag att det drar mot jasmin och vita sommarblommor. 
As Sortes har en bra och trevlig syra. Det finns också en viss elegans och så råder det en sådan bra balans mellan smaker och syra.
Betyg 4++
Vinet finns i 17 av "Bolagets" butiker och kostar 425 kr, dessvärre verkar det slut på online-försäljningen.2010 Il Fornetto, Stefano Accordini
Detta är ett vin som år efter år ger vinupplevelser av det magiska slaget. Stefano Accordini har jag besökt ett flertal gånger. Jag har gjort det tillsammans med Club amarone, men också på egen hand. Bemötandet har alltid varit mycket vänligt och tillmötesgående och vi har alltid fått en rundvisning och en vinprovning. Jag kan varmt rekommendera ett besök, men ring och boka tid först.
Druvmixen är 55% Corvina, 35% Corvinone och 10% Rondinella,som kommer från vinfältet "Il Fornetto" i närheten av staden Negrar. Druvorna får torka i 120 dagar. Vinet har fått ligga i 36 månader på nya barriquer av fransk ek. Vi har tidigare hyllat årgångarna:  20042006, 2007 och 2011.

Vi häller upp vinet i två glas tre timmar innan vi ska avnjuta vinet.
Vi är alla överens om att doften är något alldeles enastående med kraft, intensitet och samtidigt stor elegans. Den mörka frukten tar kommandot med all sin kraft. Rätt omgående ansluter örter, kryddor, torkad frukt, kakao, krossad sten och unset vanilj. Alkoholen (16,5%) är ytterst diskret.

Smaken är magisk. Vi uppfylls av någon slags eufori, då vi tar del av dessa sagolika smaker. Kraftfullt, stor intensitet, hög komplexitet och i fullständig balans. Alla smaker kommer inte på en gång utan mer som lager på lager. Det börjar med söta, mörka körsbär och fylls på med  björnbär, något hallon och blåbär. Så dyker det upp lite örter och kryddor, där svartpeppartonen utmärker sig. Lite senare även kakao och torkade frukter. Ytterst lite russin mer åt katrinplommon, fikon och dadlar. Här finns en grandios syra som ger friskhet. Fjäderlätta tanniner bjuder ett litet motstånd och så avslutningen. En eftersmak med mörk choklad, körsbärskärnor, mera torkad frukt, sötlakrits och en liten kryddighet. Aningens, aningens alkohol tycker vi oss notera fast inte är det särskilt störande.
Ni förstår själva att detta är ett fantastiskt vin. Jag vill ändå säga att det känns ungt och att det säkert kommer utvecklas något ytterligare, så ingen brådska för den som ligger på några flaskor. Den är dock så fantastisk redan nu så du som har några flaskor får ändå rådet att testa en i närtid. Gör du så ska du låta den få bortåt tre timmar i glas eller på karaff.
Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar