torsdag 28 januari 2021

2016 Barolo Josetta Saffirio

Årgång 2016 ska ju vara något alldeles särdeles i Barolo säger ryktet. Vi har själva botaniserat en del och kan bara konstatera att de vi smakat har samtliga levt upp till det här ryktet. Vi har så här långt smakat på Trediberri, Diego Conterno och Massolino, vilka du kan läsa om på den här länken. Vi har också hunnit med  Elvio Cognos Cascina Nuova och Giacosa Fratelli.

Någon dag in på det ny året var det dags för att ånyo testa en Barolo från 2016. Den här gången från Josetta Saffirio.


Josetta Saffirios vingårdar ligger i Monforte d´Alba en liten by belägen någon mil söder om Alba. Här har familjen Saffirio odlat vin sedan1900-talets början. Idag är det den femte generationen genom Sara Vezza som leder verksamheten, som bedrivs enligt organiska odlingsprinciper. Här kan du läsa om deras "Social Responsability". Dom odlar idag cirka 5 ha med vinrankor i huvudsak Nebbiolo. Deras hemsida visar att dom i sin portfölj har tre olika Barolo och en variant av vardera:  Barbera,  Langhe Nebbiolo,  Rosato, Muscato d´Asti, Langhe Rossese Bianco samt ett mousserande vin gjort på Nebbiolo. 
Det är många år sedan nu, men jag har träffat Sara Vezza en gång på Sjömagasinet och viss var det så att hon gjorde ett imponerande intryck. Hon förklarade också det här med etiketten, som har en gnom och inte en tomte  “Gnomes are the conscience of  honest men” .

Druvorna till det här vinet har vuxit på  vinfält i underappellationen Castellotto i Monforte d´Alba.
Druvorna handplockas så klart och avstjälkas innan de pressas varsamt. Jäsning på ståltankar. Maceration med skalkontakt i 10 dagar. Vinet tappas sedan upp på franska barriquer (delvis nya), där det får vila i 24 månader innan det tappas över på cementfat för en vila på 6 månader innan det buteljeras.

Färgen går i en granatäppelröd ton.
Initialt kan vi i doften känna såväl läder som våt jord, men ganska så omgående tar de röda bären över. Efterhand tillkommer lite örter och kryddor, en tydlig doft av sommarrosor, aningens vanilj och lakrits, lite svart te, rostade nötter samt en diskret ton av kalk och grus. Väldigt trevlig måste jag säga!

Vinet behöver en stund i glasen för att riktigt bjuda upp, men då händer det saker. Visst känns det att det är både ungt och väldigt friskt, men nu kommer det en riktigt fin bärig smak med jordgubbar, körsbär, skogshallon, en del tranbär och även något lingon. Mmm så gott. Men vi bjuds på mer. I mindre doser men ändå tydligt får vi lite örter och kryddor samt aningens vanilj och rostade nötter. Härligt fin syra och belevade tanniner. Visst biter dom lite försiktigt men inte över hövan. Eftersmaken något längre än medel och här får de röda bären sällskap av något mörka bär samt en del rosor och violer.

Visst är det ett ungt vin som med all säkerhet kommer att utvecklas fint i många år till, men jag är lite förvånad hur väl det bjuder upp redan idag. Detta tycks vara ett utmärkande för just årgång 2016 i Barolo.

Betyg 4+

Priset på SB är 309 kr och vinet ska finnas i 31 butiker, dock är det slutnoterat för online-försäljning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar