måndag 1 februari 2021

Tre Champagner: Alfred Gratien Millésime 2004, Les Semblables (Boréal), Champagne Clandestin och Cuvée Prestige från Paul Déthune

Igår gråmulet och snöblandat regn. Någon centimeter snö i natt och och nu mitt på dagen strålande sol. Väderprognosen säger vi ska få några dagar med minusgrader och vinterväder. Det blir en trevlig omväxling till det trista vädret vi haft den senaste tiden.

Under januari har vi druckit några trevliga champagner som inte blivit bloggade. Vi samlar ihop våra tankar till ett blogginlägg om dessa.

2004 Brut Millésime, Alfred Gratien.
Vi hade kvar en Mont d´or i kylen som det var hög tid att njuta av. Ofta dricker vi Vin Jaune från Jura till en uppvärmd Mont d´or, men eftersom vi var sugna på champagne så plockade vi fram en champagne som vi upptäckte för några år sedan och som vi blev väldigt förtjusta i.
Alfred Gratien har en historia som tog sin början 1864 i Épernay. Den egna egendomen är på 1,56 ha, men dom samarbetar med cirka hundra odlare (sedan årtionden tillbaks). Åtta olika cuvéer gör dom. Jag har tidigare druckit  2008 Cuvée Paradis (den var alldeles sagolikt bra), NV Rosé, som jag 2018 utnämnde till SB:s bästa roséchampagne under 400 kr.
Ansvarig för själva verksamheten är idag Nicolas Jaeger, fjärde generationen champagnemakare hos Alfred Gratien.

Druvmixen är Chardonnay (68%), Pinot Meunier (19%) och Pinot Noir (13%).
Precis som Gratiens andra champagner har jäsningen ägt rum på ekfat. Den har också fått ligga till sig i nästan 18 månader på gamla ekfat innan den tappats upp på flaska. Den brukar sedan få ligga på sin jästfällning i närmare tio år innan den degorgeras. Dosagen är dryga 7 gr per liter.

Färgen går i en guldgul nyans med massor av små, små bubblor.
Doften är frisk med gula äpplen, lite citrus och några gula stenfrukter. Det finns också en subtil ton av skolkrita, krossade snäckskal och stenkross, som vi uppskattar.
En alldeles underbar champagne. Sist (okt 2017) jag drack den så behövde den lite tid i glasen för att riktigt bjuda upp. Så är inte fallet idag. Vi kan tämligen omgående känna delikata gula äpplen, grillad citron, rostat bröd, aningens nötter och en fin samling gula stenfrukter. Syran är påtaglig utan att vara det minsta skarp eller vass. Det finns en fin eftersmak med syrliga äpplen och blodgrape.
Betyg 4+
Den kostade 369 kr på Systembolaget 2017, då vi inhandlade den. Just nu finns den inte inne. Priserna på Alfred Gratiens champagner verkar ha stigit en del i pris.


Les Sembables (Boréal) R17, Champagne Clandestine.
Det här är vår första flaska från den här producenten. I vårt facebook-flöde dök det på sensommaren 2020 upp en hel del positiva kommentarer om Champagne Clandestin och deras champagner. Vår nyfikenhet var väckt. Vi köpte en låda som innehöll två Sembables R17 och en flaska Les Grandes Lignes R16 för 1737 kr i beställningssortimentet hos Systembolaget.

Geografiskt befinner vi oss i den sydligaste delen av Champagne. Côte des Bar eller Aube om en så vill är beläget cirka14 mil söder om Epernay med städerna Bar-sur-Seine och Bar-sur-Aube. Vi är inte så långt ifrån Bourgogne och jordmånen här påminner mycket om den i Chablis dvs kalkstensbladad lera (Kimmeridgien). Druvorna är Pinot Noir (83%), Chardonnay (14%) och Pinot Meunier (3%).

Här driver, sedan några år tillbaks, Bertrand Gautherot från Vouette & Sorbée tillsammans med svärsonen Benoit Doussot ett kollaborativt projekt under namnet Champagne Clandestin. Projektet går ut på att vinifiera ekologiskt odlade druvor från duktiga grannar i området i huvudsak från byarna i Buxières-sur-Arce, Ville-sur-Arce, Celles-sur-Ource och Neuville-sur-Seine. Vinifieringen sker separat i medelstora fat. All Pinot Noir blandas så småningom till en cuvée Les Semblables. På detta sätt har noggranna och miljömedvetna småodlare fått en möjlighet till en hållbar kvalitetsproduktion. Det görs också en Blanc de Blanc med namnet Les Grandes Lignes.

Precis som jag skrev ovan är kvällens vin en Blanc de Noir  dvs ett vin gjort endast på blåa druvor. I det här fallet Pinot Noir, som vuxit på vinrankor med en ålder på 20-35 år belägna på sluttningar på 200 m ö h. 
De hela druvklasarna pressas omedelbart. Spontan jäsning och lagring en kortare tid på Foudres och medelstora ekfat. Vinet har därefter jäsa en andra gång på flaskan och fått ligga på jästfällningen i cirka 16 månader. Det degorgerades 2019-07-18 utan dosage. Det får då beteckningen Brut Nature.
Färgen går i en vacker guldgul nyans.
Doften är frisk med toner av gula äpplen, lite citrus, aningens brioch och rostade mandlar samt ett tydligt inslag av nygrusad sommarväg, snäckskal och skolkrita.
I munnen känns det väldigt ungt och har en stor friskhet. I smaken hittar vi gröna och gula äpplen, rivet citronskal, lite röd citrus (mandariner), några gula stenfrukter, en liten fin brödighet och en hel del mineraler i form av krita och sten. En stor och bra syra. Eftersmaken är något längre än medel och där dyker det upp aningens honung, röd grapefrukt och en liten sälta. Visst är det gott redan idag men ge det två till tre år så kommer det att ha utvecklats riktigt bra.
Vi gillar den här skarpt och visst är den njutbar redan nu, men som jag skrev ovan kommer två/tre år i ryggläge göra den gott.
Jag har en flaska kvar och den planerar vi in att dricka under 2023.
Betyg 4










Cuvée Prestige (Princesse des Déthunes) från Paul Déthune.
Den här champagnen drack vi för snart två veckor sedan, då det var sista kvällen med dottern innan hon återvände till Bryssel. Vi hade köpt ett gäng räkor och några havskräftor (särskilt stora) av Martins Fisk i Frillesås. Tillsammans med en surdegsbaguett från Åsa hembageri och lite aioli fick Paul Déthunes Cuvée Prestige chansen att glänsa. Och som den gjorde det.
Paul Déthunes champagner har med tiden blivit lite av våra favoriter. Rakt igenom hela portföljen är det världsklass. Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på nio olika cuvéer gör dom. Jag har provat sju av dom. 

Brut Cuvée Prestige är gjord på lika delar Pinot Noir och Chardonnay. Dagens flaska har 2011 som bas och på det 30% reservvin från 30 olika år. Den degorgerades i februari 2018 och fick då en dosage på 5 gr per liter. 
Cuvée Prestige är lite av deras flaggskepp och det görs runt 2 500 flaskor av den här cuvéen.
Så klart har det under min 10-åriga bloggtid blivit några flaskor. Jag skrivit om följande basår: 20052008 och 2013

Å vad vi älskar Cuvée Prestige från Paul Déthune. Den här flaskan med basen 2011 är inne i ett alldeles underbart drickfönster just nu.

Doften är frisk med gul/gröna äpplen, citrus, gula stenfrukter, lite rostat bröd, kola och en tydlig ton av våta berghällar och krita. I betydligt mindre omfattning men ändå klart förnimbar anar vi en sommaräng med vita blommor. Mycket angenäm doft.
I gommen är det första vi stöter på en äppelsamling. Det startar med friska gula sommaräpplen (transparente blanche) och landar i syrliga röda äpplen( omogna cox pomona). Här finns lite röd citrus i form av blodapelsin och mandariner liksom en del röda bär smultron och syrliga jordgubbar. Mineralinslaget är tydligt. Tänk grus- och stendamm samt skolkrita. Aningens aprikoser, persika och rostat bröd förgyller smakintrycken. I eftersmaken lite hemkola  och blodgrape.
Betyg 5-
Vi köpte den här flaskan av Franska Vinlistan någon gång under 2018 för knappt en femhundring.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar