onsdag 6 september 2023

Ystad i juli

Dom goda vännerna J och C har skaffat sig sommarboende i Ystad. Vi besökte dom i slutet på juli. Vi började ankomstdagen med en härlig strandpromenad.  Den första kvällen åt vi på Tumült. Dag två blev det en rundresa på Österlen med en god lunch på Brösarps Gästgifveri. Vi avslutade kvällen på Le Petit Bistrot.

Vi besökte J och C förra året också. Vi gjorde då en guidad tur på Dag Hammaskölds Backåkra. I år nöjde vi oss med en promenad till Meditationsplatsen. Vi förstår precis varför just den här platsen valdes. Det infinner sig ett lugn och vi känner en harmoni med landskapet. 

Vi svängde också förbi Kabusa Art Gallery i Köpingebro med verk från Mercedes Murat,  Pauline Lindberg (glasskulpturer), Lloyd Tabing och  Maria Hamberg. Mycket sevärd och spännande utställningar.


Restaurang Tumült.
Vår första kväll i Ystad avslutade vi på Tumült. Detta är en ganska så nyöppnad restaurang belägen i det gamla regementsområdet och som drivs av Daniel Müllern, en välkänd krögare i Ystad.
En skånsk Bodega med 23 rätter att välja bland.
Det är ett mycket stort urval av rätter att välja bland. I princip finns det något för varje person och smakriktning. Vi valde ett antal rätter och delade. Allt var riktigt gott, men några stack ut lite extra: En sagolik råbiff, en smaskig hummertaco, oxcarpaccio&anklever och friterad King Edward.

Riktig god mat i en avslappnad miljö. Hit återvänder vi mer än gärna.

Vi startade kvällen med en fördrink: Rosa Sheriffen gjord på gin, hallon, rabarber och hibiskus. Mycket frisk och faktiskt riktigt god. Drinkar är inte min grej, men den här var svalkande och god.


Diebolt-Vallois Tradition
Till hummertacosen behövde vi ett glas champagne.
Den 11 ha stora vingården har majoriteten av sina vinfält i Cramant och Cuis. Den drivs av Jaques Diebolt och Nadia Vallois samt deras barn Arnaud och Isabelle. Familjerna Diebolt och Vallois har en mycket lång historia i Cramant och Cuis. 6 olika cuvéer finns i deras portfölj, varav fyra är gjorda på enbart druvan Chardonnay. Det är deras roséchampagne och den som vi dricker(Tradition) som har inslag av Pinot Noir och Pinot Meunier

Den här champagnen har mixen Chardonnay (25%), Pinot Noir (70%) och Pinot Meunier (5%). Den är gjord på druvor från 2018 (25%) och 2019 (75%). Den har fått ligga i tre år på sin jästfällning innan den degorgerades och fick då en dosage på 3 g per liter.

En frisk och mycket trevlig vardagschampagne, där inslagen av gul/gröna äpplen, citrus och krita dominerar. Lite mindre men ändå tydligt känner vi en viss brödighet, blommor, lite nötter och aprikoser.
Betyg 4



2019 Nipozzano Riserva. Chianti Rufina.
Kvällens röda vin är från producenten Frescobaldi, som äger vingårdar runt om i Toscana. Dom har också en mycket lång historia som producent av viner.
Det här vinet är gjortpå Sangiovese (90%) och de resternade tio procenten innehåller druvorna Malvasia, Colorino, Merlot och Cabernet Sauvignon. Jäsningen äger rum på tankar av rostfritt stål. Det har sedan lagrats på använda barriquer i cirka 24 månader innan det buteljerades.

Doften börjar med läder och höstlöv, men rätt omgående är det körsbären som dominerar. Lite örter, någon krydda, unset vanilj och aningens kakao.
I gommen är det körsbären som omgående visar upp sig. Det tillkommer efterhand lite hallon, tranbär och något blåbär. Precis som i doften dyker det upp lite örter, kryddor och nypon. Medellång eftersmak, där det tillkommer aningens vanilj, choklad och charkuterier.
En finstämd syra och lättsamma tanniner gör att detta går att matcha till många utav Tumülts rätter.
Betyg 4-
Priset på SB är 209 kr.


Le Petit Bistrot
Andra dagen avslutar vi på Le Petit Bistro. Här dyker Paris upp i Ystad. I bakgrunden finns den legendariske köksmästaren Christer Svantesson. Behöver jag skriva att maten var underbar. Vår kalvfilé var sagolik. Vi gillar det här stället skarpt. God mat. Bra viner som är rimligt prissatta. Väldigt duktig och trevlig personal. Ett givet ställe att besöka då en är i Ystad.

2015 Brunello di Montalcino, San Polo.
På den södra sluttningen av beget (kullen) Montalcino ligger vingården San Polo med vinfälten belägna 400-450 m ö h. Egendomen köptes 2007 av Marilisa Allegrini och drivs numera tillsammans med döttrarna Carlotta och Caterina.


Druvan är så klart Sangiovese. Vinstockarna är planterade mellan åren 1990 och 2000.  Druvklasarna avstjälkas innan pressning. Jäsninen äger rum på cementtankar. Vinet har lagrats i 30 månader på lätt rostade ekfat på 10, 20 och 40 hektoliter.  Det blandas och tappas sedan på flaska, där det får vila i 6 månader innan det släpps ut på marknaden.

En stor och fin doft som börjar med lite höstlöv, tobak och läder, men som rätt kvickt övergår i en härlig doft av bär, örter, några kryddor, aningens vanilj och kakao samt unset viol.

Årgång 2015 är i ett sagolikt drickfönster just nu. Fin syra. Lättsamma och trivsamma tanniner och med en bedårande frukt, där vi särskilt noterar körsbär, hallon, tranbär och några björnbär. Örter och kryddor ger vinet en extra dimension. I den långa eftersmaken får vi lite kaffe, choklad, aningens vanilj och violer.
En mycket bra balans och fint djup i smakerna.
Riktigt gott!
Betyg 4+
På SB är priset 559 kr. Värt varenda krona.


Ratafia de Champagne, Egly-Ouriet.
Ratafia föddes ur tanken att inget ska gå förlorat. Den sista druvsaften som det går att få ut jäser dom inte. Den klarnas och så tillsätter dom alkohol så att drycken hamnar på 17-18%. Resultatet blir en bärnstensfärgad dryck med druvornas naturliga sötma.
Det är faktiskt första gången jag dricker en Ratafia.

Till det här vinet har det bara använts Pinot Noir-druvor. Dessa är alltid från ett och samma år, även om det inte skrivs ut. Enligt uppgift är det vi drack gjort på druvor som skördats 2017. Det har också fått ligga till sig i två år på franska ekfat.
Ett sött vin med en bra friskhet. 
I doften hittar vi torkade aprikoser, lite kryddor, hasselnötter, aningens knallpulver, någon liten citrus ton och gott om krossat grus.
I gommen är det fylligt och sött så klart. En mycket fin balans mellan sötma och friskhet. Torkade aprikoser och en fin kryddighet kan vi omgående notera. I mindre omfattning prickar vi av nötter, lite honung, citrus, mogna päron och aningens russin.
Gott!!
Betyg 4
565 kr ligger priset på hos SB


1 kommentar:

  1. Besökte Le Petit Bistrot i maj och kan bara instämma! Fantastisk personal och mycket god mat!
    /Per och Lena

    SvaraRadera