Sensommaren har den senaste veckan här på Västkusten bjudit på molniga förmiddagar och soliga eftermiddagar. Annat var det i augusti, då vi hade en period där det var grått, blåste och regnade. Ett väder som gjort för att plocka fram något som får oss att tänka på värme, sol och Italien. Det fick bli ett vin från den östra delen av Valpolicella.
Ernesto Ruffo är ett litet familjeföretag med en produktion på endast 6 000 flaskor fördelade på fem olika cuvéer. Vingården ligger väldigt vackert belägen på en kulle i utkanten av den lilla byn San Briccio i Mezzane di Sotto någon mil öster om Verona. En hektar vulkanjord äger dom. Produktionen sker efter ekologiska principer. Inga pesticider, ingen konstgödsel eller andra kemiska substanser används.
Jag skrev en artikel på Club Amarones hemsida om en provning i Stockholm under hösten 2019 med Leonardo Ruffo. Den intresserade hittar där lite mer om producentens och deras olika viner.
Basaltico är deras instegsvin gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella, som vuxit på vinstockar med en ålder på 15-45 år. Druvorna plockas först när de är fullt mogna, men inte övermogna. De får torka i cirka 10 dagar innan de avstjälkas och pressas. Jäsning med skalkontakt pågår i cirka 15 dagar varpå vinet får mogna mellan 12 och 24 månader på franska och amerikanska ekfat beroende på årgång. Efter buteljeringen får vinet vila i ytterligare 6-12 månader innan det anses moget för marknaden.
Detta är första flaskan från 2018. Jag har tidigare skrivit om årgångarna 2017 och 2016. Två helt fantastiska viner så det är med stor spänning vi drar korken ur flaskan från 2018.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar