lördag 9 september 2023

2018 Basaltico Rosso Veronese, Ernesto Ruffo

Sensommaren har den senaste veckan här  på Västkusten bjudit på molniga förmiddagar och soliga eftermiddagar. Annat var det i augusti, då vi hade en period där det var grått, blåste och regnade. Ett väder som gjort för att plocka fram något som får oss att tänka på värme, sol och Italien. Det fick bli ett vin från den östra delen av Valpolicella.


Ernesto Ruffo är ett litet familjeföretag med en produktion på endast 6 000 flaskor fördelade på fem olika cuvéer. Vingården ligger väldigt vackert belägen på en kulle i utkanten av den lilla byn San Briccio i Mezzane di Sotto någon mil öster om Verona. En hektar vulkanjord äger dom. Produktionen sker efter ekologiska principer. Inga pesticider, ingen konstgödsel eller andra kemiska substanser används.

Jag skrev en artikel på Club Amarones hemsida om en provning i Stockholm under hösten 2019 med Leonardo Ruffo. Den intresserade hittar där lite mer om producentens och deras olika viner.

Basaltico är deras instegsvin gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella, som vuxit på vinstockar med en ålder på 15-45 år. Druvorna plockas först när de är fullt mogna, men inte övermogna. De får torka i cirka 10 dagar innan de avstjälkas och pressas. Jäsning med skalkontakt pågår i cirka 15 dagar varpå vinet får mogna mellan 12 och 24 månader på franska och amerikanska ekfat beroende på årgång. Efter buteljeringen får vinet vila i ytterligare 6-12 månader innan det anses moget för marknaden.

Detta är första flaskan från 2018. Jag har tidigare skrivit om årgångarna 2017 och 2016. Två helt fantastiska viner så det är med stor spänning vi drar korken ur flaskan från 2018.

Doften är initialt lite återhållen, men efter en stund i glasen börjar det ta sig. Vi hittar mörka bär, örter och kryddor, lite kakao, aningens lakrits och cederträ. Det vill inte riktigt släppa loss.

Vinet behöver en tid i glasen för att komma till sin rätt. Vi kan känna och framförallt ana kraften och komplexiteten i vinet. Mörka körsbär, björnbär, hallon och blåa plommon dominerar. Vi noterar även en fin ton av svartpeppar, lite kryddor och örter.
I eftersmaken återkommer den mörka frukten fast nu i sällskap med körsbärskärnor, mörk choklad och espressokaffe. Fin syra och härligt nafsande tanniner.

Mycket av det vi känner kan vi minnas från tidigare årgångar. Årgång 2018 känns lite ung. Här finns så mycket som inte rikitgt tagit sig upp till ytan. Utan minsta tvekan kommer årgång 2018 bli lika bra som övriga årgångar vi druckit. Jag tror det behöver något år på sig för att vara där. Under tiden dricker jag mina sista flaskor av årgångarna 2016 och 2017.
Betyg 4+
På SB är det alltjämt 2017 som säljs. Priset är 572 kr. Vill du ha ett enastående vin att dricka omgående så är det bara att köpa. Det håller säkert samma höga klass i flera år till. 2018 köper jag när det kommer och stoppar ner i källaren och börjar dricka det om ett år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar