torsdag 2 januari 2025

2015 Campo del Titari och Campo Inferi. Två amarone Riserva från Brunelli Winery

Så har då 2024 lämnat över stafettpinnen till 2025. Ett nytt år ligger framför oss. Jag önskar alla mina läsare ett riktigt GOTT NYTT 2025.

Mitt bloggande ligger fortfarande kvar i 2024. Dagens inlägg handlar om två fantastiska amaroneviner som vi njutit av under julen. 
Vårt julfirande drog igång redan tredje advent. Båda barnen med famuiljer var på plats. Dottern med familj åker till Sardinien runt fjärde advent för att fira jul med sin mans familj, som bor där. 

Julfirandet tredje advent avslutades med några goda hårdostar. Parmesan, två ostar från Almnäs: Tegel och Wrångebäck samt den danska Vesterhavsost. Till detta duger det förstås bara att dricka Amarone, om du frågar Vintankar.

2015 Campo Inferi. 
Vi har provat ett flertal årgångar av Inferi och vi blir varje gång lika hänförda. Klicka på resp årtal så får du våra tankar om just den årgången: 2000 och 2009, 2010, 201120122013 , 2015och 20162014 gjordes det ingen Campo Inferi

Inferi är gjort på druvorna Corvina 70%, Rondinella 25% och Corvinone 5%. Druvorna har torkats i fyra månader. Jäsningen äger rum i 40 dagar i låg temperatur. Vinet får sedan mogna i 48 månader på ekfat som är 18 hl stora. Efter buteljering får vinet vila upp sig i närmare ett år på flaska innan det är redo för marknaden. Det görs mellan 4000-5000 flaskor av Inferi.

Det har nu gått runt nio år efter att druvorna skördats. Jag tycker Inferi behöver en ålder på minst sju år för att riktigt bjuda upp och nu när det gått nio år är det helt enkelt ett vin i världsklass.

Frukten har fortfarande den där ljuvliga och ungdomliga friskheten samtidigt som det börjat dyka upp några spår av mognad.

Direkt efter det vi dragit korken möts vi av en doft som inledningsvis visar upp våt jord, höstlöv och läder, men redan efter några minuter i glasen kan vi känna en ljuvlig mörk frukt, örter och kryddor, lite kakao, hemkola och aningens torkad frukt. Det är en stor och sällsam doft!

I munnen är det en mörk och elegant frukt vi möter bestående av mörka körsbär, björnbär, blåa plommon och något svartvinbär. Några små nypor av örter och kryddor kan vi också ta till oss. Mjuka tanniner med en fin och elegant syra skapar en härligt friskhet. Eftersmaken är amaronelång och där möter vi en snygg liten bitterhet från mörk choklad, någon droppe espresso och några körsbärskärnor. Den mörka frukten är med oss precis hela tiden. I eftersmaken finns det även lite torkad frukt. Inga russintoner mer åt fikon, dadlar och katrinplommon.
Ett sagolikt vin!
Betyg 5-


2015 Campo del Titari. 
Det här vinet fick följa oss under själva juldagarna. Vi avslutade dessa med ett glas Titari och faktum är att först på fjärde dagen efter att vi dragit korken fanns det antydan till att nu är det dags att avsluta den här flaskan. Bortsett från att det faktiskt inte var så många cl kvar i flaskan.

Ni som följer bloggen vet att detta är en min absoluta favorit bland amaronevinerna. 

För ett par år sedan arrangerade jag en vertikal på årgångarna 2009, 2010, 2011 och 2012. Klickar du på den här länken så kan du läsa om den provningen. Årgång 2013 kan du läsa om  här. 2014 gjorde dom ingen Riserva, då vädret ställde till det så att druvkvaliteten blev för dålig. Årgång 2015 kan du läsa om här och årgång 2016 här.

Titari är gjord på druvorna Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) och Oseleta (10%). Druvorna kommer från
från en och samma vingård, som ligger cirka 450 m över havet. En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats.
Druvorna torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur. Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan de buteljeras. Slutligen får det vila ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Årsproduktionen av Titari är runt 3 000 flaskor.

Det här är en fantastisk amarone. Jag var rent lyrisk, då jag drack den för snart ett år sedan. Inte så mycket har hänt på det här året, utan precis som då är den i det där stadiet där jag vill ha min amarone dvs i skärningspunkten  mellan friskhet, ungdomlig frukt och begynnande mognadstoner.
Kraften och intensiteten paras med friskhet, elegans och balans.

Precis som hos Inferi startar det med lite dova doftintryck dvs läder, jord och höstlöv. Det tar dock inte många minuter innan en  förförande och kraftfull doft sprider sig i rummet. Mörka bär, örter, kryddor, torkad frukt, hemkola och aningens vanilj. Ett riktigt sniffarvin, som lovar väldigt mycket.

Vi smakar och blir alldeles hänförda. Milde Moses vilket vin. 
Det första vi känner är en alldeles underbar frukt med söta, mogna körsbär, mogna björnbär, vildhallon, blåa plommon och några svartavinbär. Här finns örter och kryddor, där tonen av svartpeppar är särdeles imponerande. Det ligger liksom i lager på lager kakao, torkad frukt, hemgjord kola och unset vanilj. Bra friskhet och mjuka väluppfodtrade tanniner bjuder ett behagligt motstånd. På detta en avslutning med eftersmak som är rent magisk och där den finstämda tonen av bitterhet från riktigt mörk choklad, några droppar espresso och körsbärskärnor tillsamman med en ljuvlig frukt får oss att glömma tid och rum.

Ja ni hör hur det låter. Årgång 2015 är i ett magiskt skick just nu och kommer så förbli i många, många år till.

Betyg 5

Vår flaska är köpt direkt från Brunellis Wineshop 2020. Vi betalade då 57 euro. Idag ligger årgång 2019 på 59 euro vid köp av sex flaskor. På Systembolaget kostar en flaska 789 kr för årgång 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar