Den typiska Västkustvintern har slagit till. Snöblandat på morgonen så att snön lägger sig. Regn på eftermiddagen så att allt blir slask. Vi toppar sedan det hela med storm upp till 30 sekundmeter i byarna. En trettondag som heter duga.
Vi kämpar på med en kortare promenad. Hemkomna så tänder vi en brasa och häller upp ett glas rött från en flaska som öppnades igår.
Celler de l´Encastell är en litet familjeföretag i utkanterna av den lilla byn Porrera. Odlat druvor har familjen gjort här under många år och sålt dom till det lokala kooperativet. 1999 tog Raimon Castellvi och hustrun Carme Figuerol beslutet att producera vin under eget namn.
Vingården Celler de L’Encastell ligger inom området för appellationen DOQ Priorat i provinsen Tarragona i sydvästra Katalonien. Deras verksamhet omfattar tre mindre egendomar med totalt 7,2 hektar av vinfält där de mikroklimatiska förhållandena varierar men jordmånen är i huvudsak skifferjord. Denna skifferjord som innehåller en hög andel av järnoxid kallas lokalt för ”llicorella”. De tre vinodlingarna är ”Mas d’en Caçador”, ”Mas d’en Ferran” och “Els Arbres”. De odlar även en mindre andel av cabernet sauvignon, merlot och syrah. Carmen och Raimon sköter om allt själva på deras lilla vingård, allt från arbetet på vinfälten till vinmakandet och marknadsföringen.
Källa: Hitta vin med Wine Group Sweden
Druvmixen varierar mellan åren. Den domineras alltid av Grenache och för 2019 är blandningen: Grenache (60%), Carignan (10%), Merlot (20%), Cabernet Sauvignon (15%) och Syrah (5%). Dessa har vuxit på de branta sluttningarna på vinfälten MAS D´EN FERRAN och ELS ARBRES. Druvorna har avstjälkats och sedan fått macerera med skalen i runt 15 dagar. Jäsningen har ägrt rum på stålfat. Vinet har sedan fått tillbringa ett år på delvis nya fat av amerikansk ek och delvis på fat som använts en gång tidigare till deras vin Roquers de Porrera.Marge är namnet på de stenmurar som utgör Priorats terrasser och därmed fått ge namn åt det här vinet. Mycket passande med tanke på hur vinfälten ser ut, där druvorna till Marge växer.
Vårt möte med producenten i Priorat kan du
läsa om här. Tidigare årgångar vi druckit kan du läsa om genom att klicka på resp årtal
2014,
2016 och
2017.
Nu dricker vi alltså årgång 2019, som lämnat det riktigt juvenila stadiet bakom sig, men utan att ha kommit i mognadsstadiet, Visst finns här några begynnande mognadstoner, men det har kvar några år till att vara fullmoget.
Färgen går i en djup rubinröd nyans med några violetta stråk.
I doften känner vi en tydlig lite varm mörk frukt, en del örter och kryddor, inslag av mineraler typ skiffer, järn och grus samt aningens rosor och violer.
I munnen känns det friskt och med en rätt så intensiv frukt bestående av björnbär, skogshallon, några svarta vinbär och mörka körsbär. Vi noterar också tydliga örter och kryddor: svartpeppar och aningens kardemumma. Här finns en trevlig syra och även småbitande tanniner. Eftersmaken är medellång och dår får frukten sällskapa med mörk choklad och aningens kaffe.
Det finns en väldigt fin balans mellan smakerna, syran och tanninerna.
Riktigt gott!
Betyg 4
Min flaska är privatimporterad och jag betalade runt 22 euro inkl frakt och skatt.
Det brukar dyka upp i beställningssortimentet då och då.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar