fredag 8 augusti 2014

1995 Tokaji Aszu 3 Puttonyos

Det var väldigt länge sedan vi drack en tokajer. Vi har ett par flaskor som blivit liggandes i källaren. Den här flaskan är inköpt i början på 2000-talet. Jag har inte antecknat vad vi betalade då. Idag är det årgång 2007 som finns på "Bolaget" för 129 kr.

1995 St Stephan´s Crown 3 Puttonyos
Producent är Kövágó Estate. Vi befinner oss i Tokaj i nordöstra Ungern inte så långt från gränsen till Slovakien. Här odlas det i stort sett endast vita druvor. Du som vill veta mer kan klicka in på en artikel av Niklas Jörgensen på Vinbankens hemsida. På Niklas egna blogg Wine Virtuosity finns ett par intressanta inlägg om Tokaj.
Ju fler Puttonyos desto högre andel restsocker.

Vinet är gjort på druvorna Furmint och Hárslevelu.

Vinet har en fin bärnstensfärgNär vi sticker ner nosen i glaset nås vi omedelbart av en frisk och fräsch doft av röda äpplen och torkade aprikoser. Friskheten överraskar oss med tanke på vinets ålder. Efter en stund tillkommer marsipan, nötter och lite gula russin. Det finns en lätt botrytis ton i bakgrunden.
Smaken är söt och samtidigt frisk, vilket vi uppskattar. Syran påminner om den i röda äpplen.
Smaken är rätt så komplex med en blandning av nötter, mandelmassa, aprikoser, sultanrussin och muscovadosocker. I avslutningen kan vi spåra lite honung.


Vi sammanfattar det hela som ett gott dessertvin. Inget stort vin, men ändå trevligt.
Det har sin egna stil och sin egen charm. Vinet är användbart till diverse desserter, men där mandlar och nötter är ingredienser så blir matchningen extra bra.
Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar