måndag 18 augusti 2014

2012 Ruché di Castagnole Monferrato, Luca Ferraris

I början av sommaren fick jag några flaskor, som varuprov, från den Göteborgsbaserade vinimportören
Smaken av Piemonte. Vi har tidigare skrivit om deras GrignolinoRosato Langhe och Spumante och Nymphae Monferrato Bianco. Häromkvällen blev det den sista provflaskan gjord på druvan Ruché.
Vi har tidigare druckit två viner gjorda på den här druvan: Ruché Laccento samt den magiska versionen från Cascina Tavijn.

Producent är Luca Ferraris med sin verksamhet förlagd till Castagnole Monferrato, som du hittar i Piemonte någon mil nordost om Asti. Ruché di Castagnoli Monferrato fick sin DOCG status 2010. Du som vill veta mer om producenten kan klicka dig in på deras hemsida. Fyra olika viner gjorda på druvan Ruché står på deras produktionslista.

Vi har ett vin som till 100% är gjort på druvan Ruché. Jäsningen sker i 54 hl tunnor av fransk ek. Jäsningen varar i 15 till 20 dagar. Vinet får sedan ligga kvar i samma tunnor med sin skal i ytterligare sex månader. Allt för att vinet ska få sin typiska Ruché framtoning.

Det är en försiktig doft av körsbär, lite hallon och rosor som letar sig fram till vår nos.

I gommen känns vinet ungt och nästan lite slutet. Det vill som inte riktigt släppa loss. Min gissning är att det nog behöver något år till på sig för att öppna upp sig. Med detta sagt så finns det ändå lite trevligt som letar sig fram. Vi kan känna en del trevliga bärsmaker som körsbär, hallon och blåbär. Här finns lite rejäla syror som får oss att tänka på röda vinbär. Vi gillar friskheten i vinet. Det finns en del tanniner. Inte alls mesiga, men ändå inte alltför krävande. En viss kärvhet i den fruktiga medellånga eftersmaken. Några mineralstänk av järn tycker vi oss ana på slutet.
Ett trevligt vin som vi gärna dricker igen. Jag skulle nog vänta något halvår eller år med att öppna nästa flaska.
Betyg 3+

Vinet finns i beställningssortimentet, där det kostar 174 kr. Det säljs endast i kolli om sex flaskor och då till Systembolag i Västra Götaland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar