torsdag 28 augusti 2014

ValCerasa. Etna Bianco.

Hustrun gjorde för någon vecka sedan ett besök i Köpenhamn. Hon fick som uppgift att svänga förbi Cibi e Vini och hämta upp den nya årgången av Ochipintis Frappato (2012) samt lite annat smått och gott. Det visade sig att Fabio och Mie hade stoppat ner en bonusflaska, som vi drog korken ur i söndags.

Det här är ett vin från producenten Alice Bonaccorsi. Familjen Bonaccorsi har bedrivit vinodlingar på de nordöstra sluttningarna av vulkanen Etna i fyra generationer. Vingårdarna ligger på 500 - 850 m över havet. 1996 började dottern Alice bli involverad i vintillverkningen och efterhand har hon och hennes man tagit över verksamheten, samtidigt har de utvidgat den så att den idag omfattar 20 ha vinodlingar. De odlar i huvudsak de lokala druvorna Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio och Carricante. Dom tillämpar Organisk-biologiska odlingsmetoder.

2011 ValCerasa Etna Bianco

Det här är ett vin gjort till 100% på druvan Carricante.
Druvorna kommer från vingården Calderara (1,8 ha), som ligger på sydsidan av Etna på en höjd av 850 m över havet.
Jäsningen sker i rostfria ståltankar. Vinet får ligga till sig runt två år på ståltankar (tillsammans med skalen).

Hustrun hade fått order om att vinet ska serveras kallt. Vinet får tillbringa en tid i kylen.

Färgen är gyllengul med lite ljusgröna stråk.Doften är till en början rätt återhållsam. Det krävs en stund i glasen för att dofterna så sakteliga ska stiga fram, men något sniffarvin är det inte. Vi kan dock identifiera lite inslag av citrus, kryddor/örter, mineraler och vita blommor.

I gommen lever vinet upp på ett helt annat sätt. Här är det fullt av smaker: citrus, gråpäron och ordentliga mängder kryddor/örter och vulkaniska mineraler. En ordentlig syra finns det. Allt i en imponernade balans och harmoni.

Eftersmaken är lång med mera citrus, mineraler och kryddor, men också mer subtila dra av honung, melon och päron.Ett kraftfullt och lite annorlunda vin. Man kan riktigt känna den vulkaniska jorden som vinrankorna vuxit i. Kanske saknas det lite elegans. Och så måste det vara mat med lite smaker i annars tar vinet helt över.

Vi gillar det här och dricker det gärna igen. Tack Fabio och Mie för den här goda och intressanta vinupplevelsen!

Betyg 4-

Hos Vini e Cibi kostar vinet 160 DKK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar