onsdag 23 augusti 2017

2006 Barolo Dagromis, Gaja

Jag konstaterade i början på augusti att det blivit allt för lite druckit av viner från Piemonte. Vi lovade bot och bättring. Vi drack den här flaska för någon vecka sedan.
Producent är Angelo Gaja. En av de stora inom italiensk vinproduktion med prisbelönta viner såväl i Piemonte (Barolo och Barbaresco) som i Toscana (Montalcini och Bolgheri). I Piemonte äger Gaja närmare 100 ha. Numer sker all odling enligt ekologiska principer enligt importören Lively Wines. Dottern Gaia har med tiden fått ett alltmer större ansvar.
1995 köpte Angelo Gaja två vingårdar i Barolo av familjen Gromis, därav namnet på vinet. Den ena vingården ligger i Serralunga d´Alba och den andra i La Morra. Det är från dessa båda vingårdar som druvorna till det här vinet kommer.
Vinet jäser med naturlig jäst under 3-4 veckor och får sedan ligga till sig på franska barriquer i närmare ett år. Slutligen får vinet lugga ytterligare ett år på stora fat av Slavonsk ek.

Vi  drack årgång 2005 på nyårsaftonen 2014. Det var den kvällens bästa vin.
Vi låter 2006:an få en timme på karaff innan vi häller upp det i våra glas.

Vi möts av en hyfsat stor och läcker doft, där vi noterar röda bär, lite nypon, någon liten örtighet samt rosor och violer.
Väldigt trevlig och angenäm.

Fast det är nog när vi tar den första lilla klunken som vi förstår det här vinets storhet. Oerhört komplext med bra tryck i smakerna och samtidigt elegant. Och så välbalanserat.
Visst har det fortfarande en stor stramhet med en bra syra och tanniner som biter och tar för sig. Ändå blir tanninerna inte allt för närgångna utan gör sitt jobb i samband med det grillade köttet.
De röda bären från doften återkommer i form av ljusa körsbär, lingon, vildhallon och tranbär. Några teskedar nyponpulver. Ett litet men naggande gott örtknippe. En viss jordighet. Eftersmaken lite längre än medel och utöver de röda bären tillkommer lite kakao och espressokaffe, men framförallt ett bukett sommarrosor och violer.

En Barolo av riktigt hög klass. Ett fantastiskt vin till maten och den lilla slatten som blir kvar försvinner med välbehag när köket ska stökas undan.

Betyg 5-

Vi köpte den här flaskan någon gång under 2011 på Systembolaget. Priset var dryga 400 kronor. För tillfället verkar det inte finnas någon Dagromis på "Bolaget". När de nya årgångarna släpps brukar de gå åt med en rasande fart, så det gäller att hålla sig framme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar