torsdag 17 augusti 2017

Colfondo CasaBelfi

Den här sommaren har väl inte bjudit på alltför många riktigt fina sommardagar, men några har det ändå varit. På eftermiddagen en av dessa riktigt varma och ljuvliga dagar plockade vi fram vår sista flaska av ett vin som gjort för dylika stunder. En Colfondo!
Casa Belfi har sitt säte i San Polo di Piave någon mil från Treviso. Det drivs av enologen Maurizio Donadi tillsammans med vinentrepenören Albino Armani. Det finns ett intressant reportage om Casa Belfi på bloggen Billigt Vin. Läs den!!
Dom gör s k naturviner. Ingen klarning eller filtrering av vinet. Naturliga jästsvampar. Inget svavel tillsätts.
Vinet är till 100% gjort på druvan Glera.
Druvorna pressades och skalen skiljdes bort direkt. Efter jäsningen har vinet fått vila i ca sex månader på ståltankar. En andra kolsyregivande jäsning ägde rum på buteljen. Vinet har varken klarnats eller filtreras och är därför lite "grumligt" d v s den naturliga jästfällningen finns kvar. 

Colfondo är ju en dryck som inte ska analyseras sönder. Med sin låga alkoholhalt (10,5%) avnjutes den bäst i hyfsat stora klunkar en riktigt varm sommardag. Lättdrucken och törstsläckande som den är.
Men några små noter måste en bloggare ändå skriva.

I den försiktiga doften hittar vi lite citrus, gul-gröna äpplen, några gula stenfrukter och aningens jäst.

Frisk smak med tydliga äpplen, lite citrus och en hel del steniga mineraler. Här finns även persika, aprikoser och unset honung. I avslutet en liten bitterhet av grapefrukt.

Vi gillar det här.
Betyg 4-

Dryga hundralappen betalade vi på "Bolaget", då vi köpte den här flaskan för ett år sedan. Nu verkar den slutsåld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar