torsdag 24 augusti 2017

2015 Aidani, Hatzidakis

Tidigt i våras köpte vi tolv olika viner från den danska importören  Oinofilia. Vi har tidigare skrivit om sju av dessa:
2014 Angels Heart Negoska Rosé
Economou Estate Crete 2013 Assyrtiko 
2014 Xinomavro Nature
Economou Estate 1999 Sitia

2014 Orgion, Sclavos Winery
Retsina från Tetramythos
- Assyrtiko de Mylos, Hatzidaki

Den här kvällen provar vi ännu ett vitt vin från Hatzidakis.

För drygt en vecka sedan skrev jag om det vita vinet Assyrtiko de Mylos från Hatzidakis. Jag utnämnde det till ett av årets bästa vita viner. Kvällens vin står inte långt efter. Du som vill veta lite mer om producenten hittar det i mitt blogginlägg om Assyrtiko de Mylos. All odling sker enligt organisk-biologiska metoder.
Det är naturligtvis en stor sorg att Haridamos Hatzidakis gick bort för någon vecka sedan. Naturligtvis främst för hans när och kära, men också för oss vinälskare. De två viner som vi smakat har varit något alldeles enastående.

Vinet är gjort uteslutande på den lokala druvan Aidani, som också givit namn åt vinet. Druvan odlas främst på Santorini, men går också att hitta på andra öar i det Egeiska havet.
Druvorna har vuxit på vingårdar som ligger på 70 till 330 meter över havet.

Efter pressning har musten haft skalkontakt i cirka tolv timmar. Jäsning sker genom naturlig jäst. Vinet har fått vila upp sig runt sex månader rostfria stålfat.
Färgen går i en lätt halmgul ton.

I doften kan vi känna lite toner av citrus, tropiska frukter, några örter, lite krossad flintasten med dragning åt knallpulver samt en finstämd blommighet. En ganska tydlig doft utan att bli alltför påträngande.

Visst är doften trevlig, men det är när vi tar första lilla klunken som vi totalt faller för det här vinet. Det här är lite annorlunda, lite spännande och fasligt gott.
Ganska så smakrikt med exotiska frukter, citrus och en hel del örter i inledningen. Inslaget av mineraler är påtagligt, där vi tycker vulkanjorden får ett genomslag. Friskt i hela sin framtoning med en mycket behagfull syra. Eftersmaken är något längre än medel. Den fina frukttonen får här sällskap med brynt smör, ännu mer mineraler och en lätt blommighet.
Det finns en så skön balans i det här vinet.
Det var en perfekt matchning till vår mat, se nedan. Men också alldeles enastående gott på egen hand efter maten.

Betyg 4++

Vi betalade 189 DKK. I Systembolagets beställningssortiment finns det ett vin på druvan Aidani och det kostar 199 kr.


Nyskördad spetskål.
Hustrun delade det i kvartar, penslade med olivolja och lät det ugnsbakas i 30 min. Innan det serveras så droppar hon på brynt tryffelsmör och hackade, rostade paranötter. Så vansinnigt gott.
Grillad lax. Den ugnsbakade spetskålen. Broccoli, vaxböner och gröna bönor. Allt detta var en underbar matchning till vinet. En riktigt lyxig måltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar