onsdag 16 augusti 2017

Chardonnay 2014, Valhalla, ManO´war

Månadens vin på forumet finewines.se har under juli månad varit ett Chardonnayvin från Nya Zeeland.
Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar.


Importören Wicked wines skriver på sin hemsida så här om producenten: ”Man O’ War grundades 1980 på den plats där Captain James Cook ankrade upp år 1769. Han upptäckte de Kauri-träd på ön som skulle utgöra material till fartygsmaster. Därigenom kopplingen till Man O´Wars viner som får namn efter historiska krigsskepp. Waiheke Island ligger utanför Auckland, men har 2 grader varmare genomsnittsklimat. Detta tillsammans med friska havsvindar, branta höga vingårdar och vulkanisk jordmån ger unika odlingsvillkor, fylliga vita och eleganta smakrika röda viner. Vinmakare är Duncan McTravish.
Druvorna kommer från vingårdarna Bitch, Root Rake, Gorse, Lane Way, Red Dump, Lil Beast och Sheila`s Pohutakawa.
Branta, väldränerade och svalare vingårdar med inslag av vulkan jord.
Handskörd, en del av druvorna fottrampas resten pressas utan avstjälkning direkt till ekfaten varav 20% är nya. Naturlig jäsning. Vinet får vila på jästfällningen 6-8 månader på franska ekfat.
I doften känner vi lite citrus, en del gula stenfrukter, en hel del toner från fathanteringen, unset honung och någon sorts nötighet.

I munnen är det ett ganska så kraftigt och fylligt vin. Vi känner  lite citrus, men betydligt mer tropiska frukter. Här finns en liten oljighet eller snarare smörighet med en rejäl nypa örter. Ganska stort inslag av eklagringen med en viss alkoholhetta. Hyfsat friskt. Eftersmaken är av medellång karaktär.
Vinet funkade bra till vår grillade fisk, men inte fullt lika bra på egen hand efter maten, då ektonerna tog överhand.

Betyg 3++

Priset på "Bolaget" är 269 kr. Vinet finns i beställningssortimentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar