lördag 28 april 2018

2006 Amarone Trabucchi d´Illasi

Vi hade kommit över en flaska amarone från 2006. Det var ett tag sedan vi senast drack den här amronen, så visst är vi nyfikna på hur den utvecklats. Vi har tidigare druckit av 06:an, som vi skrivit om  bl a här och här och här och här.
Trabucchi d´Illasi ligger i de östra delarna av Valpolicella, som namnet avslöjar i den lilla byn Illasi. Deras historia sträcker sig tillbaka till 1924 då de planterade sina första vinstockar. Idag omfattar deras egendom 22 ha. Vingårdarna ligger på mellan 150 och 300 meter över havet.Dom är en av få odlare som är certifierade som organiska odlare. Årsproduktionen ligger runt 100 000 flaskor vin varav 20 000 flaskor amarone.

Den exakta druvsammansättningen har varit omöjlig att få fram, men det framgår från producentens hemsida att följande druvor ingår: Corvina, Corvinone, Rondinella, Oseleta och Croatina. 

Doften är stor och intensiv, som så ofta amarone från de östra delarna är. Körsbär, björnbär och torkad frukt attackerar oss omgående. I bakgrunden anar vi örter, kakao och en liten fin bukett rosor.

En amarone på sin absoluta topp. Jag tyckte så senast (2015) jag drack den också. Den har med andra ord bibehållit sin  höga nivå.
Det är en kraftfull amarone med bra tryck i frukten som vi känner, då vi tar den första lilla klunken. Söta mörka körsbär, björnbär, något skogshallon och blåa plommon bildar tillsammans med den torkade frukten en ljuvlig kompott i gommen. Efterhand tillstöter lite örter och någon krydda. Det finns fortfarande en fin friskhet. Tanninerna är alldeles sammetslena. Eftersmaken är riktigt lång på amaronevis med mera söta körsbär, torkad frukt och örter, men också med tillskott av mörk choklad, någon droppe espresso, unset vanilj och söt lakrits.
Ett vin som inte är helt lätt att kombinera till mat. Vi drack det tillsammans med några bitar hårdost. Ett riktigt fotbollsvin, där varje liten klunk varar länge. Ett stort glas varar en hel fotbollsmatch!!

Ännu inte över sin peak och därför kvarstår betyg sedan senast vi drack det.
Betyg 4+Inga kommentarer:

Skicka en kommentar