måndag 9 april 2018

2015 Roquers de Samso. Ett vin från Celler de L´Encastell i Priorat.

Höstens vinresa gick till Priorat i Katalonien. Det blev några fantastiska dagar med möte av små, entusiastiska producenter som gjorde fantastiskt goda viner. Det resulterade i en serie inlägg på bloggen med start i Barcelona.

En av de producenter vi besökte och som gjorde stort intryck på oss med sina charmiga och välsmakande viner var Celler de L´Encastell. Vårt möte med Raimon Castellvi kan du läsa om här.
Häromveckan drog vi korken ur den här godingen.

2015 Roquers de Samsó.
100 % Carignan eller Samsó från vingfältet MAS D´EN CACADOR, där druvstockarna har en ålder av 75-100 år. Vinet får tillbringa mellan 16 och 18 månader på nya barriquer av fransk ek. Dom gör mellan 500 och 600 flaskor av det här vinet.
Visst är det ett väldigt ungt vin och visst kommer det att utvecklas en hel del de närmaste åren, men redan idag finns det så mycket i doft och smak som vi gillar. Ganska så tillgängligt redan nu med någon timmes luftning.
En stor och hyggligt intensiv doft av solmogna, mörka bär, som förstärkts med läder, jord, örter och några små nypor kryddor. I bakgrunden små nyanser av hemkola, mandarinskal och regnvåt granitklippa. En mycket trevlig och angenäm doft.

Är doften stor och intensiv, så vad ska då sägas om smaken?
Ett enastående gott vin med en stor och varm kropp, där de kraftfulla mörka bären, främst björnbär, men även körsbär, sv vinbär och blåa plommon dominerar. Ett rejält knippe medelhavsörter, där rosmarin kanske känns tydligast. Lite mindre nypor kryddor. Visst känns det att det tillbringat någon tid på ekfat, men inte stör detta mig, utan det adderar en dimension till den komplexa smaken. Här finns en bra syra och lite småbitande tanniner med inte helt avrundade kanter. Så visst finns det förutsättningar för att lägga in en växel till.
Eftersmaken måste bara uppmärksammas. Riktigt lång med mera mörk frukt, mörk choklad, toner från nymalda espressobönor, någon ton av violer och en magnefik mineralitet ( skiffer, cement).
Betyg 5
Dessvärre finns inte det här vinet hos "Bolaget" just nu, men efter samtal med importören beräknas det komma in senare i vår.  Den som får chansen att komma över någon flaska rekommenderas att ta den chansen. Vi betalade 55 euro för vår flaska.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar