måndag 23 april 2018

Paul Bara Grand Rosé Brut

Så kom då äntligen våren......... Det här inlägget påbörjades på detta sätt den 6 april. Årets första riktigt varma och soliga dag fick oss att gå en smula i spinn. En sådan dag måste firas lite extra. Jag plockade fram en halvflaska rosébubbel. Det var dags för en stund på kyrkbänken utefter ladugårdsväggen.
Lite annat kom emellan och inlägget blev inte färdigskrivet förrän idag drygt två veckor senare.
Den här roséchampagnen är definitivt värd ett eget inlägg, så håll tillgodo.

I höstas inhandlade jag ett gäng halvflaskor av Paul Baras roséchampagne från  Franska Vinlistan. Tämligen omgående provade vi en flaska och skrev ner våra tankar. Den intresserade hittar där lite mer fakta om producenten.
Den här champagnen görs på blandningen Pinot Noir (70%), Chardonnay(18%) och med en slatt(12%) av deras stilla röda vin. Hälften är vin från en specifik årgång och den andra hälften är s k reservvin. Vinet har fått ligga i fyra år på sin jästfällning. Det har fått en dosage på 8 g per liter och degorgerades i juli 2017.

Den här eftermiddagen uppför sig vinet alldeles lysande. Vansinnigt gott helt enkelt. Det känns baske mig som de 6 månader som gått sedan vi senast drack av det har lyft det några nivåer till.

Doften är inbjudande med massor av röda bär, någon liten pinot-aktig kryddighet, men också inslag av blodgrape, blodapelsin och mandarin.
I munnen känns en härlig  friskhet med en fin samling röda bär: smultron, hallon, körsbär och jordgubbar. Syran signalerar röda äpplen. Aningens brödighet smyger sig fram. Eftersmaken något längre än medel och där kommer en samling röda citrusfrukter samt kritiga och steniga mineraler.

Lättdrucket och törstsläckande. Varför köper en alltid för få flaskor av en sådan här dryck??? Men så ser jag att i beställningssortimentet hos SB finns den på helflaska för 378 kr. Bäst att kolla med importören!

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar