onsdag 4 april 2018

2013 Gramolere, Manzone

Vintankar drack för snart två månader sedan en ung Barolo, 2013  Bricat från Manzone, som vi verkligen gillade. Våra tankar finns samlade i det här blogginlägget. Vi fyllde på vår källare med några flaskor och beställde också några flaskor av syskonvinet Gramolere. I förra veckan drog vi korken ur den flaskan, vilket visade sig vara en lika positiv vinupplevelse som då vi drack Bricat.

1925 köpte Giovanni Manzone "Ciabot del Preve" i Montforte d´Alba och började med vintillverkning. 1965 gjorde Giovanni och Stefano Manzone vin under egen etikett.
Familjen har efterhand inköpt ytterligare vingårdslotter bl a på de historiska kullarna "Castelletto" och "Gramolere" så att idag omfattar vingården 8,5 ha. Barnen Mauro och Mirella (båda utbildade vid Oenologi-skolan i Alba) har de senaste decennierna blivit alltmer involverade i familjens vinprojekt. Vingårdarna ligger på 350-500 m över havet. Verksamheten drivs enligt ekologiska principer och är certifierade enligt "The Green Experience".
Den årliga produktionen är runt 50 000 flaskor. I deras portfölj finns ett vitt vin på druvan Rossese Bianco, en Dolcetto, två Barbera, en Langhe Nebbiolo, tre Barolo (Castelletto, Gramolere och Bricat) samt en Barolo Riserva Gramolere. Allt vin produceras på druvor från de egna vingårdarna.


2013 Gramolere Barolo
Druvan är Nebbiolo så klart. Druvorna kommer uteslutande från en av deras vingårdar på kullen Gramolere. Vinrankorna har en ålder på 25 till 45 år. Alltså lite yngre än vinrankorna till deras Bricat. Druvorna plockas under den första halvan av oktober. Jäsningen sker genom naturlig jäst och med lång kontakt med skalrester. Vinet får mogna på 500-700 liters ekfat i nästan tre år. Vinet varken filtreras eller klarnas. Ett minimum av SO2 tillsätts. Det görs runt 13 000 flaskor av den här Barolon.
I doften finns en fin röd bärsamling, ett bukett rosor, lite krossad sten, någon liten nypa kryddor, nypon och lite eneträ.

I munnen börjar det med ljusa körsbär, hallon, smultron, och  lite nypon. Efterhand tillkommer några kryddstänk, steniga mineraler och en liten lätt ton av kakao. Härlig eftersmak med mer röda bär, lite slånbär, rosor och några violer samt en försiktig påminnelse om fatlagringen.
Visst indikerar syran och de tydliga tanninerna att vi har med en ung Barolo att göra, men de blir aldrig påträngande eller alltför närgångna. Jag tycker att Gramolere är riktigt tillgänglig redan nu, men visst kan en förvänta sig en hel del utveckling. Med detta sagt så är den unga frukten så läcker nu att det blir svårt att hålla fingrarna borta.
Betyg 4+

Priset på "Bolaget" är 497 kr. Det är en skillnad på två kronor mot syskonvinet Bricat. Två väldigt trevliga och goda Barolo. Båda är mycket tillgängliga redan nu och båda kommer att utvecklas fint med tiden. Jag är nog chanslös att vid en blindtest avgöra vilket som är vilket. Vi tackar ja till båda och har därför fyllt på vår källare med några flaskor av båda två.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar