onsdag 26 december 2018

1985 Graham Vintage Port

Det dricks inte portvin så ofta hemma hos Vintankar. Annat var det på 80- och 90-talet. Portvin var då en favoritdryck, vilket innebar att vi köpte på oss en del flaskor. I början på 2000-talet tog det nästan tvärslut, men till Jul då öppnar vi en av de kvarvarande flaskorna.
W & J Graham’s grundades i Oporto (Portugals andra stad), år 1820, av dom två bröderna William och John Graham. Tillsammans med familjen Symington har de utvecklat Grahams till vad det är idag.
Grahams viner kommer huvudsakligen från de egna vingårdarna Quinta dos Malvedos nära Tua och Quinta das Lages i Rio Torto. Två andra vingårdar Quinta da Vila Velha och  Quinta de Vale Malhadas, som ägs av familjen Symmington bidrar också med en ansenlig mängd druvor.

1985 rankas som en ganska bra årgång. På många håll 4/5.

Att öppna ett gammalt portvin är lite av ett äventyr. Många gånger vill korken smula sig, dock inte så den här gången. En kork i riktigt hyfsad kondition och därmed inga problem att få den helskinnad ur flaskan.
Dekantering är nödvändig, då det finns mycket kristaller, flagor och sediment efter den långa tiden på flaskan
Vår flaska inhandlades 1996 på Systembolaget. Vi betalade då drygt 200 kr. På Wine-searcher verkar priset idag ligga upp mot tusenlappen.

En stor och mäktig doft med mogna, mörka plommon, mörka körsbär, någon liten kryddighet, en hyfsad dos blandade nötter, fikon och romrussin. Visst finns det lite alkohol i doften, men inget direkt störande utan mer att det finns med i portvinsdoften
Det här är ett fullt ut moget portvin, men det finns också en bra friskhet. I smaken hittar vi björnbär, blåa plommon, lite blåbär och några mörka körsbär. En hel del torkad frukt som fikon, lite russin och dadlar samt några katrinplommon. En nätt liten samling kryddor. Lång, formidabel eftersmak med mera frukt, russin, choklad, aningens kanel och nötter. Och visst finns det lite alkohol, men precis som med doften stör inte alkoholtonen. På något sätt förväntar vi oss den.
Ett ytterst välbalanserat portvin.
Betyg 5


n

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar