söndag 30 december 2018

Ronchi di Cialla: Cialla Bianco och Schioppettino

Friuli är ett litet vinområde i de nordöstra delarna i Italien. Ska vi vara mer exakta så är regionens namn Friuli Venezia Giulia. Jag upptäckte det och vinerna därifrån då jag följde vinbloggen Billigt Vin. Vid två tillfällen tog jag mig till Köpenhamn för att bekanta mig med några olika producenter från Friuli. Du kan läsa om dom äventyren här och här. Två av vintillverkarna hade redan importörer i Sverige, så några köp och blogginläg har det blivit. Jag har bloggat om Il Roncal, och RoncSoreli
Ingvar som drev bloggen Billigt Vin började importera vin under namnet Kontextvin. Det har gått lite mer än ett år sedan jag träffade honom och provade en del av hans viner. Så klart blev det ett blogginlägg om det mötet.

Ronchi di Cialla
Inte så långt från den Slovenska gränsen, i kommunen Prepotto, ligger den här vingården. Det är knappt 20 km till Udine och 50 km till Medelhavet
1970 köpte Paolo och hustrun Dina Rapuzzi egendomen. Många vinbönder gjorde sig av med de inhemska gamla druvsorterna. Paolo och Dina gjorde precis tvärtom. Dom koncentrerade sin verksamhet runt lokala druvor främst Schioppettino, men även Ribolla Gialla, Verduzzo, Picolit, Friulano och Refosco dal Peduncolo Rosso. Ja det är faktiskt så att Paolo tillsammans med borgmästaren i Prepotto räddade Schioppettino genom att ta sticklingar från de 60 vinrankor de hittade i trakterna och nyplanterade 3 500 vinstockar.
Idag är det sönerna Pierpaolo och Ivan som för arvet vidare. Hela deras egendom är certifierad för biologisk mångfald.

2014 Ciallabianco
Ett vin gjort på blandningen Ribolla Gialla (60%), Verduzzo (30%) och Picolit (10%). Druvorna kommer från vinstockar som är runt 30 år gamla. Jäsningen ägde rum på ekfat. Vinet har också fått mogna runt ett år på  ekfat, därefter mellan 6 - 12 månader på flaska innan det släpps ut på marknaden. Det görs runt 24 000 flaskor.
Färgen går i en ljus gyllengul ton.
I doften en hel del gula stenfrukter, örter, grus och stendamm samt aningens vanilj, nötter och honung.
I munnen är det mycket friskt. Enastående gott. Gick riktigt bra ihop med vår mat (burfångade kräftor i en pastasås). Perfekt balans mellan de aromatiska tonerna. Persika, aprikoser, gula plommon, gula päron, sommaräpplen, lite örter här och var, tydliga steniga mineraler och aningens rostade hasselnötter. Bra syra och lång  eftersmak, där vi noterar lite honung, vanilj, mera gula stenfrukter ( nu kanderade) och lite bitter grapefruklt precis i avslutet.
Betyg 4+
I beställningssortimentet hos SB kostar vinet 249 kr. Värt varenda krona!

2012 Schioppettino
Det är det här vinet som gjort Ronchi di Cialla berömt. Druvan Schioppettino var mer eller mindre uträknad till Paolo Rapuzzi började återplantera den. Nu är det fler än 60 odlare som har den i sina odlingar.
Vinet är gjort på Schioppettino till hundra procent. Druvorna kommer från vinstockar som har en ålder på 30 år. Vinet har jäst på stålfat och tankas sedan över på stora ekfat, där det får ligga mellan 14-18 månader innan det buteljeras. Det får sedan ligga på sina flaskor i nästan tre år innan det är moget för marknaden. Runt 8 000 flaskor gör dom per år.

Trots sina sex år upplever jag vinet som väldigt ung och inte riktigt förlöst. Doften är till en början mycket diskret, men ju längre tid i glasen desto mer nyanser kan vi känna. Vitpeppar, skogsbär, lite körsbär, nygrusad trädgårdsgång, aningens fat och violer samt i bakgrunden läder och höstlöv.
Smaken genomgår samma utveckling dvs börjar lite svagt, men tilltar ju längre kvällen går. Slankt och med en bra friskhet. Tanninerna finns där och bjuder motstånd samt biter lite försiktigt i gommen utan att för den skull bli allt för närgångna. Det finns en fruktkompott av mörka körsbär, blåa plommon och skogsbär. Inslaget av peppar, såväl vitpeppar som svartpeppar, är väldigt tydligt. Just det här peppriga är helt underbart i kombination med frukten. I eftersmaken får frukten och pepprigheten sällskap av lakrits, stenmineraler, violpastill och örter.
Ett riktigt gott vin  idag. Jag tror på en bra utveckling de närmaste åren. Schioppettino bara växer för varje ny producent vi provar.
Betyg 4+
I beställningssortimentet ligger priset på 320 kr. Visst har jag fyllt på vår källare med några flaskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar