måndag 31 december 2018

2009 Vitovska, Edi Kante

Några veckor före jul inventerade jag vinkällaren. Jag håller ordning på mina viner genom ett excellark, men det händer att flaskor inte blir registrerade eller att det tas en flaska och det glöms av att minska saldot. En flaska hittades som inte fanns registrerad. På en druva jag nästan aldrig smakat och dessutom några år på nacken. Häromdagen drog vi korken ur den flaskan.


Producenten Edi Kante håller till på den italienska sidan om gränsen mot Slovenien. Vingården ligger några mil norr om Trieste och några km väster om den slovenska gränsen. Vingården etablerades 1980 i detta kalkstensrika område i Carso-regionen. Idag omfattar den 18 ha spridda på ett flertal olika små lotter. Det görs runt 60 000 flaskor uppdelade på Vitovska, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Malvasia, Pinot Nero och Terrano samt två Spumante.

Vinet vi dricker är gjort på druvan Vitovska. En grön druva som i huvudsak odlas i Friuli-Venezia Giulia och Slovenien. Vinstockarna är runt 20 år gamla och ligger på en höjd ca 200 m ö h.
Vinet har legat i 12 månader på gamla ekfat samt därefter 6 månader på ståltankar innan det buteljeras. Vinet är ofiltrerat.

Färgen går i en ljusgul nyans med skira gröna stråk här och där.
I doften känner vi omogna gröna äpplen, gula stenfrukter, lite citrus, en hel del örter, någon blommig ton och en rejäl dos mineraler. De senare drar mot skolkrita och nygrusade trädgårdsgångar. Sammantaget ger det en lite ovanlig doft, även om de enskilda delarna är bekanta.

Smaken känns inte bekant. Lite udda, även om delarna är bekanta. Men gott är det. Fortfarande finns här en bra friskhet och en syra som är hyfsat alert. En trevlig och lite annorlunda smakpalett med gulgröna äpplen, citrus och en fin kompott på diverse gula stenfrukter som samspelar strålande med några nävar örter. Gott om mineraler och så det där trevliga, lite bittra avslutet från en grapefrukt. I bakgrunden finns en finstämd blommighet.
Vi gillar den här för oss obekanta skapelsen så mycket att vi gärna vill dricka den igen.

Läs gärna det här gamla reportaget Bloggen Billigt Vin.

Systembolaget verkar inte han några viner från Edi Kante.

Därmed är årets siste blogginlägg skrivet. I år blev det 132 inlägg. Lite färre än de senaste åren, men vi har målsättningen att prestera runt 200 som vi gjort tidigare år.

Jag passar också på att önska alla mina läsare

GOTT NYTT ÅR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar