måndag 24 december 2018

2012 Pur Mesnil, Franck Bonville

Vi är lyckligt lottade som har båda barnen hemma på julaftonen. Bonus också att sonens flickvän är med oss. Det är klart att det måste vi fira, så vi inledde firandet dan före dan före dopparedagen med att öppna lite champagne. Jag provade den här på en tillställning i Stockholm för några veckor sedan. Redigt smaskig då, så lite förväntningar har vi.


Franck Bonville har sin huvudsakliga verksamhet runt byn Avize. Dom äger 77 vingårdslotter i Grand Cru-byarna Avize (15 ha), Cramant, Oger och Le Mesnil-sur-Oger. Enligt deras hemsida gör dom fem olika cuvéer på uteslutande Chardonnay samt en roséchampagne som innehåller 12% Pinot Noir från ett vinfält i Ambonnay.
Det hela tog sin början då 1900-talet var ungt. Alfred Bonville började köpa upp mark som han bedömde som lovande. Tillsammans med sonen Franck köpte dom 1937 den gården i Avize som blivit deras centrum. På 1970-talet blev det Francks son Gilles som förde firman framåt. Nu är det fjärde generationen vinmakare som genom Olivier Bonville bär huvudansvaret.
Bonville har under sommaren släppt tre nya årgångschampagner. Respektive producerad av druvor skördarde från deras Grand Cru-fält i tre olika byar i södra Champagne (Côte des Blancs): Mesnil, Avize, och Oger. Vinerna är namgivna därefter: "pur Mesnil", "pur Avize", och "pur Oger".

Detta är en champagne gjord enbart på druvan Chardonnay.
skördade från fyra småvinfält med 40 år gamla vinstockar: Le Tilleul 0.25 hektar, Les Hauttes 0,20 hektar, Les Zailleux 0.17 hektar och Les Mussettes 0.17 hektar. De Grand Cru-klassade fältet är belägna i "Les Mesnil" 250 meter över havet med östlig exponering. Jordmånen är 100% vit kalksten.


 Årgång 2012 får alltmer uppmärksamhet. Kanske den bästa årgången efter 2008. Den här champagnen har fått mogna i fem år på sin jästfällning innan den degorgerades (april 2018). Dosagen är 2g/l med andra ord en Brut Natur. Det gjordes 2 500 flaskor.


En finstämd och mycket trevlig doft av citrus, gröna äpplen, regnvåta stenar och aningens mariekex dominerar doftintrycken. Allt detta går igen i smakerna också. Friskheten i kombination med den eleganta frukten är alldeles enastående. Liten fin krämighet i texturen. Lägg sedan på några gula stenfrukter, en skir blommighet, kritaktiga mineraler och en urläcker grapefrukt i avslutet, så är vi bra nära en fulländning.
Den här champagnen håller vi högt.
Betyg 5

Den är inköpt via Systembolagets Beställningssortiment
för 649 kr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar