onsdag 19 maj 2021

2015 Reseca Etna Rosso, Gulfi

Jag är sedan något decennium medlem på vinforumet finewines. Det kostar inget att vara medlem. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse vinnördars åsikter och tankar om vin. Varje månad är det någon som utser månadens vin i projektet "Låt oss dela en pava... ". 

I maj är det ett rött vin från Sicilien. Ett Etna Rosso-vin. Jag har de senaste åren fått en allt större faiblesse för just Etna Rosso-viner, så valet att haka på majvinet var enkelt.


Efter andra världskriget flyttade Raffaele Catania till Paris för att söka arbete. För pengarna han tjänade ihop köpte han de första jordlotterna som skulle komma att bli grundstenen till Gulfis framgångssaga. I Paris fick Raffaele lära sig att respektera vinrankan och att uppskatta elegans snarare än kraft. Raffaeles son, Vito, var 5 år när familjen flyttade till Paris och 20 år när de flyttade tillbaka till Sicilien. 1995 ärvde han egendomen som startades av hans far och så här förklarade han sin filosofi: ”Vi uppfann inget nytt. Det vi har skapat fanns här för 2000 år sedan, vi behövde bara anpassa våra förfäders tekniker och kultur till vad som gäller idag. Vi har fått en bit jord att se efter, att respektera eftersom den är vår och våra barns framtid. Vi måste föra över det vi lärt oss till våra barn”. Vito Catania gick bort år 2017 och lämnade då över till sin sönerna Matteo, Raffaele och Davide. Matteo hade då redan arbetat sida vid sida med sin far i över 20 år och har sedan dess varit ansvarig förr att leda vingården in i framtiden.

Gulfis viner kommer från gamla vinrankor i de antika mest kända områdena i Pachino och Val di Noto: Maccari, Bufaleffi, Baroni and San Lorenzo. Det är här som deras cru-viner av druvan Nero d’Avola blir till: Neromaccarj, Nerobufaleffj, Nerobaronj och Nerosanlorè, som alla uttrycker den unika karaktär som finns i jorden de kommer ifrån. Vingårdarna ligger på hög höjd, från 400-850 meter över havet. Den högst belägna vingården ligger på Etnas sluttningar och här odlas druvan Nerello Mascalese som blir till deras Reseca. De rankorna är vad de kallar för ”albarello” (små träd) som växer på svarta terrasser av lavajord.
Gulfi har med framgång lyckats bevara traditionen att trimma vinstockarna så att konstbevattning kan uteslutas. Följden blir att smaken på druvorna är koncentrerad och ingen åverkan på naturen görs. Man vill på så sätt reflektera växtplatsen och framhäva druvornas karaktär och som en följd av detta filtrerar de inte heller sina viner. Gulfi har alltid odlat druvor enligt ekologiska principer och från och med 2007 är hela deras produktion certifierat ekologisk. Familjens motto har länge varit “Guardians of the terroir” vilket också fått Matteo att även ta till sig biodynamiska och icke-invasiva metoder, något man ännu inte har någon certifikation för.
Källa: Importörens Tryffelsvinets hemsida

Reseca, som vi dricker, är deras vin gjort på druvan Nerello Mascalese och kommer från en vingård som ligger dryga 800 m över havet. Vinrankorna är bortåt 100 år gamla. Vinet har fått mogna i cirka 24 månader på 500-liter stora ekfat. Vinet får efter att det buteljerats vila i närmare två år innan det anses moget för marknaden.

Färgen går i en ljusare rubinröd nyans med några granatäppelröda stråk.

I doften vimlar det av röda bär. Här finns också en hel del örter och kryddor samt en tydlig samling mineraler av karaktären solvarma grusvägar, krossade flinta stenar och vedaska. Vi anar oss på slutet till några rosor.

I munnen är det både friskt, slankt och har en viss stramhet. De röda bären från doften återkommer i smaken: jordgubbar, tranbär, syrliga körsbär och hallon. Det finns också något mörkare bär typ björnbär som smugit sig in. Inslaget av örter och kryddor är tydligt liksom "etna-känslan" av mineraler. Lite ekfat noteras, men dessa är bra integrerade med frukten. Eftersmaken är medellång och här sällskapar frukten och örterna med lite toner av kaffe, violer och körsbärskärnor. Vinet har en bra och trevlig syra. Tanninerna finns där och småbiter på ett anständigt sätt.
Vi gillar det här vinet skarpt. Väldigt mycket Etna Rosso över det. Precis som vi vill ha det.
Betyg 4

På SB kostar det 299 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar