tisdag 4 maj 2021

Régis Fliniaux Cuvée de Signataires Grand Cru Brut

Det blev till slut ett riktigt hyggligt väder på Valborg. Åtminstone så att vi kunde inta förrätten (en skaldjurspaté) på Kyrkbänken tillsammans med ett glas champagne. En för oss helt ny champagne, som trots sin ungdom imponerade på oss.

Régis Fliniaux är fjärde generationens Fliniaux som producerar champagne. Han lärdes upp av sin far Roland och har nu producerat champagne i dryga 40 år. Han äger runt 2 ha huvudsakligen i Aÿ. Druvorna är fördelade med 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Régis utför allt i produktionen själv förutom plockning och pressning. Allt görs för hand och därför ligger produktionen på ca 8 000 flaskor. De bästa druvorna behåller han till den egna produktionen medans den andra hälften av druvorna säljs till större hus i närheten.
Det var nära att historien om Fliniaux som champagnemakare tagit slut redan i augusti 1944. Régis farfar Fernand såg då hela vinkällaren förstöras i en bombräd. Han upphörde helt enkelt med att jobba med champagne, men Régis far Roland ville annat. Han köpte nya källare och vingårdar och fortsatte därmed familjetraditionen.

Cuvée des Signataires är deras absoluta stolthet. Det är gjort på 50/50 Pinot Noir och Chardonnay. Druvorna kommer från vinrankor som är runt 45 år gamla och vuxit på vinfält runt Grand Cru-byn Aÿ. Den görs bara vissa år. Vi dricker årgång 2018 och årgången dessförinnan var 2014. Den har fått jäsa på ekfat och har sedan fått ligga i två år på sin jästfällning. Det degorgerades i dec 2020 eller januari 2021 och fick då en dosage på 8 gr/liter. Det görs runt 500 flaskor.

Noteras ska att flaskan har inte en vanlig grimma av metall utan korken hålls fast med hjälp av en snörning gjord för hand. Det är då ovanstående lilla verktyg kommer till hands.


Det ska sägas med en gång att det är en mycket ung champagne, som säkert kommer att utvecklas fint de närmaste 10 åren. Med detta sagt så tycker jag att den trots sin ungdom bjuder upp  och känns mycket tillgänglig redan idag.

Färgen går i en ljusare gyllengul ton med massor av mycket små bubblor.

Doften börjar lite försiktigt, men ju längre tid i glasen desto mer tydlig blir den. Vi känner doften av röda äpplen, en del citrustoner, rostade nötter, krossad flintasten, aningens vita blommor och någon liten örtighet.

I munnen är det mycket friskt och med en ungdomlig framtoning. Gröna äpplen, röd citrus, lite rostade nötter, gula stenfrukter (främst persika, aprikoser), skolkrita ( här måste du nog vara 50+ för att minnas detta) och en liten örtighet.
Visst är det här tusan så gott redan nu, men som jag skrev ovan tror jag det kommer växa de närmaste åren.
Betyg 4+
På SB kostar det 656 kr


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar