söndag 2 maj 2021

2018 Clos de Remenot, Domaine Michel Briday

Jag är sedan något decennium medlem på vinforumet finewines. Det kostar inget att vara medlem. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse vinnördars åsikter och tankar om vin. Varje månad är det någon som utser månadens vin i projektet "Låt oss dela en pava... ".  I april i år var det en vit Bourgogne. Jag nappar ganska ofta på det här och eftersom det var länge sedan vi drack vit Bourgogne, så var det ett lätt beslut.

Bourgogne är ett av de klassiska vinområdena i Frankrike beläget norr om Lyon. Det är en långsträckt region med Chablis i norr och Macon i söder. Någonstans mitt i Bourgogne hittar vi deldistirktet Côte Chalonnais, som i sin tur består av ett antal  vinbyar bl a Rully med 23 Premier Cru-klassade vingårdar. I Rully produceras såväl röda som vita viner.

Vinet vi dricker ikväll kommer just från  Rully och producent är Domaine Michel Briday. Vinmakare och ägare är Stephane Briday. Enligt hemsidan gör dom 13 olika Cuvéer, varav fyra finns på SB.. Ett rött och tre vita. Det vinet vi dricker ikväll kommer inte från en vingård som är klassad som Premier Cru. Vinfältet "Clos de Remenot" är ca 0,54 ha stort och är planterad efter tidpunkten då klassifieringen gjordes. Vinrankorna har en ålder på 45 år. Druvorna (Chardonnay) pressas omedelbart efter att de handskördats. Jäsningen sker utan tillsats av någon jäst. Vinet får ligga till sig en kortare tid på 300-400 liter stora ekfat, varav 10% är nya.

Det här är ett vin vi verkligen gillar. Jag har ibland haft lite svårt att hitta rätt i Bourgogne (gäller i ännu högre grad röda viner). Och billigt blir det aldrig, men det här vinet levererar en trevlig upplevelse för ett anständigt pris.

Doften öppnar lite försiktigt, men blir tydligare ju längre tid vinet får i glaset. Vi hittar mogna äpplen, lite citrus, några tropiska frukter och en rejäl dos snäckskal, krossade flintastenar samt  nygrusad sommarväg. Även lite rostat bröd och nötter i små doser på sluttampen.

I munnen återkommer de mogna nästan övermogna äpplena uppbackade av citrus, aprikoser och någon tropisk frukt. Ganska så fylligt och med en måttfull kraft. Lite toner från faten noteras, där vaniljtonen gör sig påmind, men inte så att det stör på något vis. Snarare får vinet en dimension till. Trevlig syra och med stigande temperatur blir smörigheten mer påtaglig. Klart läckert. I eftersmaken kommer mineraliteten med stenar och krita liksom aningens rostat bröd och unset grapefruktbeska.
Betyg 4
På SB finns vinet i beställningssortimentet och kostar 359 kr.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar