måndag 10 maj 2021

Sparris från Vättern och Silvaner från Tyskland. Mums!!

Våren vill inte riktigt göra sitt intåg. Vår egna sparris är senare än vad den vanligtvis är och eftersom vårsuget efter sparris tagit fart, så inhandlar vi vit sparris från Vättern. Vi dricker inte så ofta viner på druvan Silvaner, men just till sparris vill vi gärna ha ett vin på Silvaner.

2019 Würzburger Stein Silvaner VDP Erste Lage från Juliusspital.

Producent är Juliusspital som grundades 1576 som ett välgörenhetssjukhus. Vineriet har sedan starten tillhört sjukhuset, som idag innefattar såväl en modern klinik som ett äldreboende. Stiftelsen har 180 hektar vinodlingar spridda över olika lägen i Franken. Dom producerar runt en miljon flaskor. Knappt hälften av odlingarna är druvan Silvaner, men även Riesling (20%), Muller Thurgau (17%) samt ytterligare sexton druvor odlas däribland Spätburgunder (Pinot Noir 4%).
Sitt centrum har dom i WÜRZBURG några mil sydost om Frankfurt. 

Tre olika kvalitetsnivåer på druvan Silvaner gör dom. Trocken, Erste Lage och Grosse Gewächse. Den senare är den mest exklusiva. Vi dricker deras Erste Lage dvs mellannivån. 

Druvorna till det här vinet kommer från vingården Stein belägen ovanför den medeltida staden Würzburg. Vingården är brant och stenig med en jordmån bestående av kalkrik jord och musselskal.

Druvorna skördas för hand och får sedan jäsa på ståltankar under 30 dagar med en låg temperatur. Vinet får sedan vila några månader med sin jästfällning på stora ekfat innan det buteljeras.

Doften är frisk med gula päron och äpplen i centrum, men en skön blommighet tillsammans med kiwi, krusbär och aningens röd citrus förhöjer doftintrycken.

Mycket från doften går igen i smaken. Visst är det torrt utan att för den skull vara knastertorrt. Stor och fin friskhet har vinet. Det börjar med fina gula päron och äpplen och fortsätter med lite röd citrus typ mandariner. Här finns också tydliga toner av kiwi, krusbär och ananas. En rejäl dos mineraler i form av krita och sten kan också noteras. Eftersmaken är något längre än medel och där bjuds vi gula plommon, honungsmelon, några aprikoser och en en god portion kalkhaltiga mineraler.

Betyg 4

Vi köpte vår flaska på SB och betalade 199 kr. Det är rätt mycket vin för den slanten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar