söndag 7 augusti 2022

2012 Perlydia Barbera de Monferrato Superiore från Cantine Valpane

Distanshandlaren Fanwine har ett intressant upplägg, där du som vinkonsument önskar dig ett vin och när tillräckligt många andra hakat på så fixar Fanwine en import. Läs mer på deras hemsida. Det finns också en lagershop belägen i Danmark och hittar du något intressant där är det bara att beställa. Frakt, moms och alkoholskatt ingår i slutsumman.

Jag upptäckte det här konceptet 2019 och det har sedan dess blivit ett par inköp. Allt har fungerat perfekt och leverans sker till dörren.

Cantina Valpane. 
Valpane är en vingård belägen vid i utkanten av Ozzano Monferrato någon mil norr om Asti. 1902 köptes den av Pietro Giuseppe Arditi, som genast satte igång med renoveringar och nyplanteringar. Arvet fördes vidare av dottern Lydia, som i sin tur har lämnat över till sin brorson Pietro. Tre generationer på 120 år.
Det är alltså tredje generationen Arditi som styr verksamheten idag, som omfattar 30 ha varav 10 ha är vinodlingar. Vinfälten ligger cirka 265 m ö h. Jordmånen är lera och kalksten. Vingården är sedan 2017 certifierad för organisk odling.
Dom gör runt 70 000 flaskor fördelade på:  tre olika viner på druvan Barbera, ett vin på Freisa, ett vin på Grignolino samt ett vin på den lokala druvan Ruché.

Vi dricker den här kvällen Perlydia från 2012. Det är ett vin uteslutande gjort på druvan Barbera, som kommer från ett 1,5 ha stort vinfält. Vinstockarna planterades år 2000. Jäsningen ägde rum på cementtankar  under drygt 20 dagar. Vinet har fått vila upp sig i 2-5 år på en blandning av ståltankar, cementfabrik och träfat (6 månader) innan det buteljerades.Det har slutligen fått vila på flaskan i dryga året i deras vinkällare.

Färgen går i en rätt så klar rubinröd ton. Inte ett ett uns av bruna färgtoner, som så ofta börjar skönjas hos ett vin med 10 års ålder.

Doften startar lite diskret, men tar sig ju längre tid vinet får i våra glas. Initialt känner vi lite jordkällare, men väldigt snabbt tar de röda bären över förstärkta med någon krydda och torkade rosor. Mer försiktig än maffig och omfamnande.

Vi smakar på vinet och våra mungipor skiner ikapp med sommarsolen. Det här är riktigt gott. Kanske en av de bästa Barberor vi druckit. En härlig frukt med mestadels röda bär (körsbär, hallon, tranbär), men också med ansenliga mängder mörka bär som björnbär. Någon liten ört och krydda. Fin syra och med tanniner som endast försiktigt nafsar i munhålan. Eftersmaken är något längre än medel och även där regererar de röda och mörka bären, men en liten touch av mint kan vi ana oss till. 
Betyg 4

Det verkar finnas några flaskor kvar enligt Fan Wines hemsida. Priset är 195 kr och det måste anses som ett synnerligen bra pris.

Jag riktar en tacksamhetens tanke till Patrik (itviner på Insta) för detta tips.


2 kommentarer:

 1. Jimmie @Northmountains_matochvin9 augusti 2022 kl. 19:56

  Jag köpte 10,11 och 12. Tyckte 10 var magiskt bra och 12 mycket bra. Tyvärr hade 11 gått över tiden, men det var också lärorikt. Fanwine är fantastiskt man kan ta del av så mycket bra viner som andra gillar och bara det kan vara värt att testa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med om att Fanwine är fantastiskt. Själv köpte jag endast 2012 av Perlydia, men några andra av Valpanes viner bl a på druvorna Freisa och Grignolino. det är ju väldigt bra att inte behöva köpa 6 fl av varje sort utan att det går att plocka ihop det en vill testa.
   Tack för infon om Perlydia 2011. Lärorikt för dig men också för mig genom att du delade.
   Allt gott,
   J-C

   Radera