torsdag 18 augusti 2022

Musik och vin. Gästis i Varberg.

En sommar utan restriktioner har fått svenska artister att turnera landet runt som aldrig förr. Inte minst har de små arrangörerna fått chansen att ta hand om lite större artister. Vintankar har tagit vara på tillfället och besökt ett flertal arrangemang i norra Halland.

Thomas Stenström på Tjolöholm. Tomas Andersson Wij och Mauro Scocco på Strömma Lodge. Joel Alme som förband till Lars Winnerbäck i Varberg. Albin Lee Meldau på Villa Bel Parc i Göteborg. Alla gav dom oss oförglömliga musikstunder.


Kanske var den största upplevelsen ändå Lasse Winnerbäck vid fästningen i Varberg. Fullt ös i 2.5 timmar. Ruskigt bra!!

Vi började konsertkvällen i Varberg med ett besök på Gästis Kafé och Matsalar. Vackert beläget i Ehrenpolska Huset mitt i centrala Varberg. Vi kan varmt rekommendera ett besök där!

Jag åt en riktigt god smörstekt röding med musselskum, primörer, rökt forellrom och dillslungad potatis. Brodern åt en Falafel som han utnämnde till en av de bättre han ätit. De andra tog Biff Rydberg à la Gästis, som de var väldigt nöjda med.

2020 Finca Montepedroso Verdejo. 
Vingården ligger på en platå på 750 m ö h strax norr om staden Rueda några mil nordväst om Madrid. Ägare är den riojabaserade familjen Martinez Bujanda, som 2008 köpte den här egendomen på 25 ha. Vinstockarna har en ålder på 20 år och produktionen ligger på 120 000 flaskor per år. Dom odlar enbart druvan Verdejo och gör två olika cuvéer Finca Montepedroso och Montepedroso Enoteca

Vi dricker deras standard cuvée. Druvorna skördas i början på september. Jäsningen äger rum på ståltankar. Jäsningen och macerationen tar runt 35 dagar. Vinet får sedan ligga runt fem månader på sin jästfällning innan det buteljeras.

Färgen går i en citrongul nyans.

Doften är rätt så stor, där vi tydligt noterar gröna äpplen, gula stenfrukter, nylagd grusväg, rejält med örter (särskilt fänkål noteras) och någon liten ton av rostade mandlar.

I munnen känns det mycket friskt och ganska så smakrikt. Mycket från doften går igen i smaken: gröna äpplen, persika, aprikos, örter, grapefrukt, lite mineraler, krusbär och fläder.
Inget stort vin, men ändå gott. Det funkade alldeles utmärkt till min röding.
Betyg 3+
Det finns på SB och kostar där 139 kr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar