Vi blev sugna på champagne i förra veckan. Ur frysen hade vi plockat fram några krabbor, som det var hög tid att äta upp. Det ligger på min lott att rensa ur krabborna och hustruns blev att göra en stuvning på detta. Champagne+krabbstuvning+pasta=sant.
Det har gått några år sedan jag upptäckte Charles Heidsieck och deras champagner. Tre blogginlägg har det blivit: Ett gäng halvflaskor konsumerades under 2017. En hyllning av basårgång 2007 samt en annan hyllning till basårgång 2010.
Producent är Charles Heidsieck. 1851 när Charles-Camille var 29 år startade han verksamheten. Han nådde snabbt stora framgångar i såväl USA som i Frankrike. Efter lite olika turer ingår numer Charles Heidsieck i EPI-gruppen. Charles Heidsieck äger runt 30 ha vingårdar i Ambonnay, Bouzy och Oger, men köper även in ansenliga mängder druvor från kontrakterade odlare.
Detta är deras årgångslösa Brut Réserve. Den görs på 40% s k reservvin och 60% från i vårt fall årgången 2010. Druvorna kommer från ca 60 olika vingårdslägen.
Basårgången är 2010. Buteljerad 2011 och degorgerad 2018, vilket borde betyda att den legat på sin jästfällning i nästan sju år.
En fantastisk champagne, som redan 2019 var lysande. Nu har den utvecklats något ytterligare och kan säkert ta något steg till mot himmelens höjder. Dock var detta min sista flaska.
Doften är frisk med gula äpplen, citrus, gula stenfrukter, grusgång, lättrostat bröd, nötter och aningens nougat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar