tisdag 26 november 2013

Friuliprovning del 2

Jag fortsätter här med lite noteringar om producenter och viner som gjorde avtryck i Vintankarminnet.
Aquila Del Torre är en organisk certifierad producent med en fin samling viner. Dom förfogar över 18 ha vinodlingar i Colli Orientali del Friuli.Deras fatlagrade Sauvignon Blanc "2011 Vit di Maz" gav en ny dimension av vad som kan göras med denna druva.


Alla dessa tre röda tilltalade mig, men extra plus för 2009 Solsire. En blandning av Merlot (60%) och Refosco (40%) från 40-åriga vinstockar. 12 månader på små franska ekfat. Bra frukt och trevliga kryddor i kombination med en fin syra och distinkta tanniner.
Castello di Rubbia ligger i San Michele del Carso i provinsen Gorizia. Vinmakaren Natasa Cernic gjorde ett genomsympatiskt intryck. Blygsamt, kunnigt och charmigt.
13 ha stor är själva vingården. Här odlar man i huvudsak lokala druvor som Malvasia, Terrano och Vitovska.Härliga skogsbär, fin kryddighet och järnhaltiga mineraler. Jag gör tummen upp. Detta finns i beställningssortimentet för 224 kr (71219).
Även deras toppvin Leonard finns i BS för 295 kr (71701).
Vinet är gjort på Malvasia. Lite exotisk frukt, men framförallt gröna äpplen med en karaktäristisk syra. Fina mineraler, en svag blommighet och unset vanilj gör det här till ett läckert vin. Väl värt att prova.


Detta är ett av deras instegsvin gjort på druvan Vitovska. En druva jag skam till sägandes aldrig smakat tidigare, men visst är nyfikenheten väckt. Instegsvinerna tycker jag ofta visar på vilken kapacitet producenten besitter. Den häftiga syran, mineralerna, frukten och unset vanilj är svår att stå emot. Vi sätter upp det här på listan att hålla ögonen på. Vi kanske ska dra iväg ett mail till deras importör och höra om han inte kan ta in det i sitt sortiment.


Producenten Le Favole hade med sig ett knippe viner, som jag provade mig igenom.
Två hyggliga rödviner. En Refosco och en Cabernet Franc.
Deras Malvasia och Pinot Grigio, båda från 2012, var också klart intressanta.Producent är Ronco del Gelso.
Två trevliga vita viner. Toc Bas är gjord på Friulano. Här finns en läcker blandning av äpplen, persikor och aprikoser, men också hasselnötter och aningens bittermandel. Dom senare märks framförallt i eftersmaken. En härlig syrlighet sträcker sig igenom smakupplevelsen.
Sottomonte är gjord på Sauvignon Blanc. Här finns de typiska dragen av gräs, fläder, nässlor, krusbär och lite citrus, men också en ton av mineraler. En robust och balanserad syra.

I början av 1900-talet lades grunderna för den här producenten. Idag förfogar dom över 10 ha vinodlingar.
Deras Schioppettino di Prepotto var ett vin jag imponerades djupt av. Kryddor, mineraler och skogsbär samsas här på ett småstramt och slankt sätt.
Vi avslutar med en provning av viner från Primosic. En producent från Oslavia med en samling intressanta viner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar