fredag 22 november 2013

Veckans Amarone

I tisdags när det drog ihop sig till avgörandet om det skulle bli Sverige eller Portugal som skulle få åka till fotbolls-VM, ja då gick Vintankar ner i källaren och plockade upp en flaska amarone. Nu hjälpte ju inte detta, men ett gott vin fick vi njuta av.

2006 Corte Sant Alda
Vi drack en 04:a i våras och vad vi tyckte om den kan du läsa här.Vingårdarna ligger nordöst om Verona i den lilla byn Mezzane di Sotto.
Druvblandningen är 40% Corvinone, 30% Corvina och 30% RondinellaVingården ägs av Marinella Camenari, som också är vinmakare. Hon uttrycker sin filosofi som
"Det är min skyldighet att söka själen i denna plats och min målsättning är att vi aldrig ska utsätta rankorna för spänningar. Vi ska vara ett stöd för dem och när de behöver assistans finns vi där med naturliga hjälpmedel."
Vingården etablerades 1970 och det har pågått ett ständigt förändringsarbete. Dom tillämpar idag biodynamiska odlingsmetoder och Marinella är övertygad om stjärnbildernas betydelse för slutresultatet.

Vi dricker ungefär halva flaskan till fotbollsmatchen på tisdagen och resten på onsdagskvällen. Vinet är precis lika bra dag ett som dag två.
Vi låter vinet få någon timma i glasen innan vi börjar att avnjuta det.
Vi möts av en stor och kraftfull doft med många typiska amaronedrag. Här finns de söta mörka körsbären, mängder av torkad frukt och lite finstämda örter. Det vilar en slags elegans över hela doftintrycket.
Dofterna går igen i smaken.Till en början är det de söta mörka körsbären, den torkade frukten och örterna som dominerar, men efter en stund är det russinen som tar över. och det är dom som lämnar sitt signum. Visst, det finns fikon, katrinplommon och mörk choklad i små lager, men russin framförallt. Inte vilka russin som helst utan ytterst eleganta saker och de bärs upp av en finstämd syra så att det hela aldrig är i närheten av att gå över styr. Eftersmaken är riktigt lång, som den är på förstklassig amarone. Katrinplommon, körsbär, mera russin, mörk choklad, aningens kaffe och unset vanilj. Väldigt elegant och välbalanserat . Både hustrun och jag ler förnöjsamt när vi dricker och njuter av den här amaronen.
Vissa skulle säga ett kontemplationsvin och det instämmer också vi i, men det är för oss det perfekta fotbollsvinet. Det avnjuts i små sippar och ett glas varar en hel fotbollsmatch. Möjligen med någon hårdost som tillbehör.
Betyg 4+
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar