lördag 30 november 2013

Veckans amarone: Bertarole 2005

Den här veckan har en amarone från den lilla producenten Bertarole fått göra oss sällskap under tisdagens och onsdagens CL-matcher.
Bertarole håller till i utkanten av Fumane i Valpolicella Classico. Ni som regelbundet läser min blogg vet att vi har ett särskilt gott öga till Bertarole. Detta trots att de inte platsar på min topp fem lista. Årgång 2007 var ett steg i rätt riktning och förmodligen den bästa amarone dom gjort. Nej, det är nog våra besök hos familjen Venturini som har charmat oss och detta har spillt över så att vi gärna dricka deras amarone några gånger om året.

2005 Le Marognole, Amarone della Valpolicella, Le Bertarole
Det har snart gått två år sedan vi senast drack en 05:a. Vad vi tyckte då kan du läsa här.

Druvblandningen är 30% Corvina, 40% Corvinone, 20% Rondinella samt 5% vardera av Dindarella och Croatina. Vinet har lagrats först på ståltankar i 4-5 månader, därefter ca 30 månader på slovenska ekfat och slutligen 10-12 månader på flaska.Den dova källardoften, som så ofta finns i Bertaroles amaroneviner när dom är relativt unga (4-6 år gamla), är som bortblåst. Istället möts vi av dofter från mörka körsbär, mörka plommon, lite örter, läder och en större pust av choklad. Här finns nästan ingen torkad frukt och så långt bort från "russinamarone" man kan komma.
I munnen får vi mörka körsbär, mörka plommon och en del örter. Vinet har en syra som skänker en stor friskhet åt den här amaronen. En del tanniner finns här, men de är mjuka och lena. Det vilar en solvarmhet över smakerna. Alkoholen på 15% är totalintegrerad i frukten. Eftersmaken är riktigt lång. Här blandas den mörka frukten upp med riktigt mörk choklad, som också ger vinet den där typiska lilla bitterheten. Vi känner också en liten trevlig sötma alldeles i svansen.

Det här är gott t o m mycket gott. Vinet är helt drickklart och nog nära så bra det kan bli. Det håller sig säkert på den här nivån i flera år till.

Betyg 4

Vi köpte den här flaskan vid ett besök hos Le Bertarole på hösten 2009. Vi betalade då ca 285 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar