lördag 9 november 2013

Saint Jean Du Barroux

Nu har vi haft riktigt höstväder på västkusten ett tag. Det regnar på tvären och blåser mest hela tiden. Någon liten glimt av solen emellanåt får oss att hoppas på bättre tider. Helgen får ägnas åt lövkrattning, då alla löv till slut blåst ner från träden. Är det inte ovanligt lövrikt i år?
Den här tiden på året är som gjord för att njuta av rött vin. Fredagens lammfärsbiffar fick sällskap av ett vin från Provence.
Till vänster har vi Mount Ventoux. Till höger
Les Dentelles de Montmirail. I mitten Le Barroux.
Jag fick ett mail från Bristly Wine om att dom tagit in en ny producent i sin portfölj. En synnerligen läcker etikett i all sin enkelhet och som också hade fastnat i mitt minne. Jag drog mig genast till minnes att Ingvar på Billigt Vin bjudit på ett vin från den här producenten vid någon av våra vinstunder under förra året. Jag gick omedelbart in på Systembolagets hemsida och klickade in beställningar på samtliga fyra viner. Tidigare i veckan hämtade jag ut mina flaskor. Igår kväll var det så dags att dra korken ur den första. Vårt val föll på deras "vardagsvin".
Ingvar har skrivit om en provning och ett möte med vinmakaren här.
Ekologisk odling tillämpas och vingården är certifierad hos Ecocert. Du hittar mer på deras hemsida.


La Source 2010
Tidigare kallad No 4 eller The Danish Cuvée – nu kallad La Source efter vattenkällan som finns på ägorna. Vinet är gjort på druvorna 70% Grenache, 25% Carignan och 5% Cinsault.
Vinet har fått ett par år på cementtank innan det buteljerats.

Doften är lite diskret, men ändå tydlig på något sätt. Vi hittar mörka bär och en hel del örter.
Smaken har desto mer att ge. Gott om mörk frukt och finmalda örter. Bra syra och ett behagligt tanninbett får man också ta del av. Eftersmaken är medellång och här tillkommer såväl lite sötlakrits som toner av choklad. Fast det är ju frukten och örterna som även här sitter i förarsättet.
Vinet var perfekt till våra lammfärsbiffar. Enkelt, okomplicerat och rättframt. Den fina balansen mellan frukt och örter matchar vår mat helt enastående. Senare på kvällen, efter ett antal timmar i våra glas, i sin ensamhet framför TV:n kändes vinet lite vresigt.
Totalintrycket blir ändå positivt. Det här vinet kommer att ackompanjera våra vardagsmåltider vid många fler tillfällen.
Betyg 4-

Priset på SB är 149 kr. Bra mycket vin för dom pengarna.

Lägger du på en femtilapp så får du L´Argile som testats av Frankofilen. Vi kommer att ge oss på det vinet den kommande veckan och återkommer då med våra noteringar.
Lägger du sedan på ytterligare 70 kr så får du toppvinet från den Saint Jean du Barroux. Billigt Vin skrev om 2006:an för någon vecka sedan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar