måndag 25 november 2013

Friuliprovning i Köpenhamn del 1

I torsdags var det uppstigning i ottan. Kl 07 gick tåget från Kungsbacka till Köpenhamn. Jag hade fått en inbjudan att närvara på en provning av viner från Friuli. Ett område, som tills för ett par år sedan, varit en vit fläck på Vintankars vinkarta.
Genom bloggen Billigt Vin har intresset för vad som produceras där gradvis väckts. Ingvars besök hos de små producenterna är bland det mest läsvärda i bloggosfären. Naturligtvis är Ingvar på plats i Köpenhamn och hans intryck kan du läsa här.

Jag är anländer någon minut efter öppnandet. Det är då ganska lugnt. Allteftersom ökar antalet besökare, men riktigt packat med folk blir det inte under de fyra timmar jag vandrar runt och provar.

Det allmänna intrycket är att det genomgående hålls en hög klass bland utställarna. Det är en stor spridning från små producenter med en årlig produktion runt 40 000 flaskor  till giganter som Fantinel med 4 miljoner flaskor. Vissa odlare har sedan länge odlat biodynamisk/organisk/biologisk medans andra påstår att detta är omöjligt.
Nedan följer ett axplock av producenter som av en eller annan anledning gjorde avtryck i Vintankarminnet.
Scarbolo

Här började dagens provning för min del.
2011 Pinot Grigio Ramato XL ett vin som fått jäsa i sex dagar tillsammans med druvskalet. Lagring har skett såväl på ståltankar som på ekfat av varierande storlekar i tre år. Ett trevligt aperitifvin med en lätt kryddning, plommon, lite mosade röda bär och en trevlig liten blodgrape på slutet.

Av de röda vinerna fastnade jag för 2011 Campo del Viotto. Gjord på 100% Merlot från vingården med samma namn. Görs bara vissa år. Vinet har legat i två år på små ekfat.
Mogna körsbär, svarta vinbär, choklad, tobak och med en lätt kryddning. Små snälla tanniner.Här är två av de viner som imponerade mest på mig. Båda är gjorda på druvan Schioppettino. "Ribollan" är stålfatslagrad medan "Di Prepotton" har fått en tid på stora ekfat. Dessa kommer att inhandlas så fort möjlighet ges.
Intrycket är att detta är en riktigt seriös producent. Ett av fälten på gården håller man på och ställer om till organisk odling.
Friulanon av årgång 2011 har fått 3 Bicchieri av Gambero Rosso i 2014 års upplaga.

Tre läckra röda viner från Il Roncal. De förfogar över 20 ha vinodlingar på kullarna Montebello.
Speciellt 2007 Pignolo kändes som ett riktigt bra matvin. Väl värt att hålla ögonen på.

Perusini är en liten odlare som förfogar över 13 ha vinodlingar och tillverkar runt 50 000 flaskor totalt. Pinot Grigio och Sauvignon Blanc, båda från 2012, var riktigt hyggliga. Ingen malolaktisk jäsning förekommer bland deras vita viner.
Vad som faller mig i smaken är friskheten och balansen i vinerna.

Norina Pez håller till runt Dolegna del Collio, där de varit verksamma i nästan hundra år.

Aurea Divina (2009) är ett vin gjort på torkade druvor (Verduzzo). Ett sött vin med en stor friskhet. Honung och torkad frukt genomsyrar smaken.

Norina Pez gör också en Ribolla Gialla (2012) som jag tyckte var riktigt trevlig. Denna provar jag gärna igen och då i sällskap med lite skaldjur.

Deras El Neri di Norina (2008) är en blandning av Merlot och Schioppettino som fått torkat några månader. Ett försök att få ett vin åt amaronehållet. Vinet är väl i och för sig helt OK, men blir ändå lite blekt när man jämför med originalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar