lördag 7 november 2015

2005 Amarone Mizzon

En helt ny Amarone för mig. Jag hittar ingen info om vare sig vinet eller producenten i Thomas Ilkjaers utmärkta bok "Amarone och vinerna från Valpolicella".
Vinet importeras av den nyligen startade vinimportfirman Vino Conoscenza, där finns det en del info om producenten och naturligtvis på Mizzons hemsida.

Den här amaronen (79260) finns i Beställningssortimentet och kostar där 449 kr.

Cantina Mizzon har en lång tradition av vinodling och vinframställning. Dom förfogar över ca 5,5 ha, som är spridda på tre områden. I Quar (någon mil väster om Verona), där själva gården ligger, i Cengia och i Valgatara. Det är strax utanför Valgatara, på sluttningarna vid berget S Urbano, som druvorna till deras Amarone och Recioto odlas. Här är de äldsta vinstockarna bortåt 100 år. Idag är det Giuseppes barnbarn Nicola som tagit över mycket av ansvaret för vingården.

Deras amarone görs på 60% Corvina, 20% Rondinella, 10% Corvinone och 10% på andra typiska Valpolicelladruvor.
Druvorna torkas i ungefär 4 månader. Lagringstiden som producenten anger skiljer sig något från importörens uppgifter, men vinet får runt tre år på ekfat av varierande storlek, ett år på ståltank och ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Färgen har en ljusare rubinröd ton.

I doften hittar vi mörka körsbär, blåa plommon, lite torkad frukt och en del örter. Doften är stor utan att bli bombastisk. Mer elegans än kraft.

Smaken är stor och packad med torkad frukt. Naturligtvis lite russin, men också en hel del fikon, dadlar och katrinplommon. Dom söta mörka körsbären finns där så klart.  Det är ju en amarone. Ett knippe väl avvägda örter kan vi notera. Här finns också en liten fin syra som skänker en nödvändig friskhet åt vinet. Tanninerna är alldeles mjuka och lena. En mycket lång eftersmak.
Vinet befinner sig nu i ett underbart drickfönster med sin mjuka framtoning och sina välbalanserade smaker. Jag tror inte att det kommer att utvecklas så mycket mer, men å andra sidan håller sig vinet på den här höga nivån i flera år.
Vi hade några hårdostar som tillbehör till vinet. Ett stort glas tog oss i genom en CL-match. Det här vinet dricks i små klunkar. Vinet var också minst lika bra dag två.

Betyg 4+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar