onsdag 11 november 2015

2009 Montepulciano d´Abruzzo

I lördags drog jag korken ur en italienare, inhandlad hos Cibi e Vini i Köpenhamn. Vi besöker alltid Fabio och Mie när vi är i Dronningens By. Jag ber dom också välja ut några flaska som dom tycker att jag bör prova. Det här vinet är ett sådant. Inte så sällan har det blivit en succé. Den här gången är det så också. Kärlek vid första klunken skulle man kunna säga.

Praesidium är ett familjeägt vinföretag, som grundades 1988 av Enzo Pasquale och hustrun Lucia. Idag arbetar också deras båda barn i företaget. Vingårdarna (5 ha) ligger på de västra kullarna i Peligna dalen på en höjd av 400 m över havet, nära staden Prezza. Det är också här som druvan Montepulciano d´Abruzzo har ansetts ha sitt ursprung.
Dom tillämpar organisk/biologiska odlingsmetoder.
Vinet är gjort på druvan Montepulciano d´Abruzzo till 100%. Vinstockarna har en ålder av 25 år.

Vinet får spontanjäsa (druvor med skal) på ståltankar. Macerationen äger rum i 12 dagar.
Vinet får sedan ligga och mogna i två år på dessa ståltankar. Därefter förs vinet över på fat av fransk och slavonsk ek, där det får ligga till sig i ytterligare två år. Slutligen får vinet vila i sex månader på flaska innan det ska ut på marknaden.

Färgen är alldeles blåröd med lite svaga violetta stråk.

En försiktig, men ändå väldig tydlig doft, där den fina fruktkompotten ( mestadels röd) förför oss med sin elegans, lätthet och tillgänglighet . Det finns i doften, förutom frukten, en del läder, enbär och lite kompostjord.

Smaken är stram och faktiskt lite slank, åtminstone mer slank än vad jag hade föreställt mig. Här är det massor av lite ljusare, syrliga körsbär som attackerar smaklökarna. Skogshallon och lingon noteras. Här finns också ett lättsamt inslag av lite mörkare frukt. Det hela backas upp av en ordentlig syra och tanniner som biter, men det blir aldrig för krävande. Frukten, syran och tanninerna balanseras på ett sätt som får oss att jubla. Lång eftersmak.
Det här ett riktigt gott vin. Det satt som en smäck till vår älgentrecote. Den sista delen av flaskan avslutades dagen därpå utan några andra tillbehör än reprisen av Downton Abbey. Även dag två levererar vinet på ett sätt som gör att vinet förs upp listan "Viner som ska köpas i Köpenhamn".

Betyg 4

Priset hos Cibi e Vini är 169 DKK. Nu är det årgång 2010 som gäller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar