fredag 13 november 2015

2007 A La Gloire du Mon Grand-Pere

Om årgång 2007 för Chateauneuf-du-Pape skrevs det mängder av hyllande blogginlägg i den svenska bloggosfären. Årgången spåddes en lysande framtid.
Vintankar hakade på trenden och det blev ett antal 2007:or som hamnade i källaren. Vi har så sakteliga börjat nalla på dom. Visst är dom bra, men utvecklas till något stort det har dom inte.
Är det våra smakpreferenser som ändrats?
Det har nu gått fyra år sedan vi drack den här senast. Årgång 2009 drack vi för drygt två år sedan.
Producent är Bosquet des Papes. Det är femte generationen vinmakare och dom förfogar över 27 ha vinmarker, varav 23,5 i själva Chateauneuf-du-Pape.  Den totala arealen fördelas mellan 40 olika lägen spridda över i stort sett hela appellationen.

A La Gloire du Mon Grand-Pere är ett vin där druvorna kommer från en och samma vingård i det nordöstra hörnet av Ch9dP. Vinet består till 98% av druvan Grenache och av 2% Cinsault. Åldern på vinstockarna ligger mellan 60-90 år.
Vinet har fått ligga till sig i ca 18 månader på ekfat i varierande storlek.

I doften hittar vi solvarma bär, en hel del örter, lite fikon och någon gnutta kakao. En hyfsat stor och välkomnande doft.

I gommen är det ett kraftfullt vin med en intensiv fruktighet.
Hela utstrålningen är solvarm. Vi känner körsbär, hallon, plommon och jordgubbar. Här finns också gott om provencalska örter. En viss friskhet finns här tack vare en trevlig syra. Tanninerna har blivit rejält avrundade och upplevs nu som mjuka och lena. Lite steniga mineraler tycker vi oss också ana liksom en lätt kola smak.
Eftersmaken är lång och här finns en skön balans mellan frukt, örter och fat.

Vinet har fått vissa mognadsdrag och blivit mjukare. Det är nog främst den ungdomliga frukten som blivit mer mogen. Det är fortfarande väldigt gott, men jag kan idag inte se den storhet jag tyckte mig ana för fyra år sedan.

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar