tisdag 10 november 2015

2013 Bourgogne, Cuvée Margot från Olivier Leflaive

I fredags besökte vi vännerna J och C. Vi bjöds på en fantastisk gåsamiddag, dock ej svartsoppa. Att det senare utgick är jag bara tacksam för.
Vi serverades till detta en riktigt ung och trevlig Bourgogne.

Producenten Olivier Leflaive äger runt 16 ha vinmarker spridda lite runt om i Bourgogne, men vineriet och den ursprungliga egendomen finns runt byn Puligny-Montrachet. Genom goda kontakter köper dom också druvor från kvalitetsodlare.

Druvan är så klart Pinot Noir till 100%. Druvorna kommer dels från egna vingårdar och dels från kontrakterade odlare.
Jäsningen äger rum i öppna rostfria ståltankar.
2/3 av vinet får efter jäsningen ligga till sig på ekfat i ca ett år, medan den resterande tredjedelen gör det på ståltankar.
Därefter blandas druvmusten, klarnas med äggvita för att sedan buteljeras.
Färgen är ljusröd och helt transparent.

Vi känner en trevlig pinotdoft, som vi omgående förknippar med Bourgogne. Här finns den röda bärdoften från hallon och jordgubbar samt en svag ton av kryddor och aningens höstlöv.


I munnen känns vinet slankt med en lättsam stramhet och massor av röda bär. Vinets friskhet sätts på pluskontot och den är syrastukturens förtjänst. Det vilar en renhet över smakerna, där främst de röda bären (hallon, jordgubbar, lingon) finns i förarsätet. Vi känner också en tydlig smak av kryddor (vitpeppar, muskot). Eftersmaken är av medellängd och där anar vi oss till lite fat.

Vi gillar det här lite lättsamma och okomplicerade vinet. En perfekt matchning till gårsen!

Betyg 4-

Priset på "Bolaget" är 154 kr och det verkar finnas flaskor runt om i landet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar