söndag 22 november 2015

2011 Rioja Reserva, Marques de Riscal

Härom veckan damp det ner ett varuprov från Nigab. En Rioja. Under 80- och 90-talet var Riojor bland det bästa Vintankar visste. Smaken förändrades och numera blir det några enstaka flaskor om året. Det är alltid intressant att gå tillbaks till det man en gång gillat och försöka hitta och förstå vad det var som lockade.

I mitten av 1800-talet grundade Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal den här vinfirman. Allt startade utanför den lilla byn Elciego i Alavesa, den del av Rioja som ligger i Baskien. Inspirationen hämtades från Bordeaux och innebar en omdaning av den spanska vinnäringen. Än idag ägs vinfirman av ättlingar till grundaren. Dom äger idag två anläggningar med en lagringskapacitet på 4 miljoner flaskor.
Vinet är gjort på druvorna Tempranillo 80% och lika delar mazuelo coh graciano.
Den här Riojan har legat drygt två år på fat av amerikansk ek och ett år på flaska innan det släpptes ut på marknaden.

I doften hittar vi mogen, mörk frukt, en del kryddor, en hel del fat, vanilj, lite viol och dill.
Visst är det en Rioja. Lite som vi minns dom.

I munnen är det ett rätt så mjukt, men ändå friskt vin vi får. Massor med mörk, mogen frukt bl a plommon, björnbär, något sv vinbär och med en palett kryddor som spetsar till intrycken. Inslagen från fatlagringen är påtaglig. Eftersmaken är medellång med toner av vanilj, dill, kakao och körsbär. En bra syra ger vinet friskhet. Tanninerna är tämligen avrundade, men gör att vinet bjuder ett trevligt motstånd, dock inte mer än att det känns runt och mjukt.

Det blir en liten flashback till 1990-talet för vår del. Visst kan vi förstå att vi gillade rioja på den tiden. Frukten, kryddorna, mjukheten och inställsamheten. Idag har våra smakpreferenser fört oss vidare, vilket innebär att vi går inte riktigt igång på detta.
Vi sammanfattar det som ett matvänligt och bussigt vin.
Betyg 3

l

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar