torsdag 4 augusti 2016

2014 Mago Brut Rosé

Vi besökte Massimago förra våren tillsammans med Clubamarone.
En av höjdpunkterna var mötet med ägarinnan Camilla. Du kan läsa om vårt besök här.
Vi har ett särskilt gott öga till hennes amarone. Vi har skrivit om årgångarna 2009 och 2011.

Det är inte så många av producenterna i Valpolicella som vi besökt som gör ett mousserat vin, men Massimago gör det. Kanske är dom t o m ensamma om att göra det på de klassiska Valpolicelladruvorna Corvina, Rondinella och Molinara. När vi besökte dom var det en ren Corvinaprodukt, men av etiketten på 2014 verkar det som både Rondinella och Molinara ingår. Proportionerna är dock okända. Det görs runt 4 000 flaskor av Magò.

Färgen har en liten ovanligare ton. Visst finns den rosa tonen där, men den går i en aprikos/nektarin nyans.

Doften skickar aromer av jordgubbar/smultron, nektariner, steniga mineraler och aningens citrus.

I munnen är det friskt. Torrt så klart. Här finns en härlig fruktig smak av jordgubbar, smultron, något litet hallon, en del gula stenfrukter och gott om mineraler. De senare med förtecken av kalk och makadam. En vital syra som aldrig blir ansträngande. I eftersmaken finns den fina lilla bittra tonen av blodgrape eller möjligen krossade körsbärskärnor.
Visst tusan är det här gott. Kanske inte så champagnelik utan går mer i en egen viktklass. Svalkande, törstsläckande och klart klunkbar. En varm och solig eftermiddag träffades vi på vår innergård för att ta ett glas innan maten. Flaskan försvann i ett nafs, vilket är betyg gott nog.

Betyg 4

På "Bolaget" kostar den 220 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar