tisdag 2 augusti 2016

Retsina. En gång varje sommar!

En gång varje sommar dricker hustrun och jag Retsina. Vi inväntar en riktigt varm sommardag. En sådan infann sig för en vecka sedan.
Det blir alltid en greksallad, tzatziki och calamares. Våra tankar går till de resor vi gjorde på 1990-talet med våra barn till den grekiska övärlden. Många roliga minnen. Våra luncher bestod av ofta av grekiska sallader och ett glas retsina.
Vi bestämde oss för att testa två retsinavarinter. Kourtaki ingår i det ordinarie sortimentet och kostar 69 kr medan Tetramythos finns i beställningssortimentet till 89 kr. Är det någon skillnad på dom? Jo, vi tycker nog det.

Retsina Kourtaki
Det här är det enklare av dom två. Producenten Kourtaki S. A, Greek Wine Cellars är ett familjeföretag. Det är också Greklands största vinfirma. Mycket av deras druvor kommer från kontrakterade odlare och kooperativ.

Vinet är gjort på druvan savatiano. Det är en druva som främst används till att göra retsinaviner. Druvorna kommer från området Attica strax nordost om Aten. Vinet har fått jäsa på ståltankar och får också tillbringa en kortare tid på ståltankar innan det buteljerats. Det har smaksatts med kåda från Alleppotallen.

Vi känner omedelbart den karaktäristiska doften av kåda, men också lite citrus, pinjebarr och örter.

Smaken är torr och inslaget av kåda ger sig omedelbart tillkänna, men visst lite citrus och örter (rosmarin) noterar vi också. Det vilar en aningens rå ton över det hela och lite så minns vi det också.
Vi har smakat både råare och mer kådarika retsinaviner under våra Greklands semestrar. Vissa tavernor har med stolthet visat upp sina dunkar. Minnen, minnen....

Retsina, Tetramythos
Producenten Tetramythos tillämpar ekologiska odlingsprinciper. Vinet är gjort på druvan Roditis. Vinet har fått jäsa på traditionellt sätt på amforor av lera och med tillsats av kåda från Alleppotallen. Druvorna kommer från odlingar i Aegialia på Peloponnesos

Den omisskännliga kådadoften noterar vi omgående, men i en någon (om möjligt) elegantare framtoning. Här finns citrus, lite örter och pinjebarr.

I munnen är det elegantare och något mer komplext än Kourtaki. Visst finns kådan där precis som den ska, men nu i sällskap med ett litet örtknippe, citrus, äpplen och päron. Någon liten blommighet kan vi också skönja.

Vid en jämförelse av de här två så väljer vi Tetramythos. Den är absolut värd sin extra tjuga.

Några betyg sätter vi inte ut. Retsinavinerna går i en egen betygsklass. Vi nöjer oss med att Tetramythos blir vår favorit. Det blir den vi väljer när vi ska dricka Retsina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar