tisdag 30 augusti 2016

Grand Cru Vieilles Vignes, Damien Hugot

Damien Hugot är en producent vi fallit pladask för. Vi köpte på oss ett antal flaskor, då möjligheten gavs. Några via Systembolaget, men också några via privatimport. Det blev fem olika cuvéer. I fredags blev det den sista av dom fem cuvéerna som vi provade. Vad vi tyckt om tidigare cuvéer kan du läs om här: RoséchampagneExtra Brut BdB 2006 och Extra Brut BdB 2008.

Vieilles Vignes (VV) görs, som namnet antyder, på druvor från gamla vinstockar, som växer på deras vingårdar i Chouilly och Cramant.. Egentligen är det en årgångschampagne, men detta anger man inte av någon anledning. Den flaskan vi dricker är druvorna skördade 2009. Detta är den enda av Damien Hugots viner som fatlagras. VV har legat i sex månader på gamla bourgognefat. Degorgeringen ägde rum i juni 2015.
Det ska sägas direkt att det här är en väldigt läcker champagne. Damien Hugot imponerar ännu en gång.
VV är från den varma sommaren 2009 och jag tror att detta i kombination med fatlagringen har gjort den så tillgänglig som den är just nu. Betydligt mer inne i en bra drickfas än BdB 2008(som med tiden kommer att bli ruggigt bra).

Vi känner en trevlig doft av gula stenfrukter, citrus, äpplen, steniga mineraler, snäckskal, nötter, lite kryddor och lite, lite fat.
Doften är så angenäm att vi fastnar en lång stund med nosen i glaset innan vi tar första klunken.
Smaken har en härlig friskhet. Torr så klart och med syror som är alerta. Smaken har en fin balans med stor komplexitet. Här finns en elegant blandning av gul/gröna äpplen, blodgrape, aprikoser, persika, mango och lite nötter. I avslutet återkommer steniga mineraler men nu tillsammans med en finstämd kryddighet och blodapelsin.
 Så in i bänken gott och väldigt drickvänlig just nu.

Betyg 5-
Priset i "Bolagets" beställningssortiment är 489 kr. Den är för tillfället slut, men importören tror att den återkommer i mitten på september.

Sammanfattning.
Alla de fem cuvéer vi smakat har varit riktigt goda.
Det är tre av dom som faller mig extra mycket i smaken.
BdB 2008. 413 kr.
Den köper jag några flaskor av och lägger i källaren ett par år. Goda redan idag, men jag tror den kommer att utvecklas till något riktigt stort på ett par års sikt.
BdB 2006. 398 kr.
Fantastisk bra just nu. En absolut favorit. Ett underbart vin att njuta av tills 2008:an blir klar. Min favorit.
Vieilles Vignes. 489 kr.
Lite "lyxigare" och mer komplex. Ett par flaskor av den vill jag också ha i källaren.

Alla tre är för närvarande slut hos leverantören, men dom har meddelat att i mitten på September ska dom vara tillbaks. Den vanliga Brut Blanc de Blancs kostar 315 kr och är inte alls så tokig. Den ger en viss bild av producentens stil och är väl värd att prova.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar