onsdag 17 augusti 2016

2015 Assyrtiko by Gaia Wild Ferment

I helgen som gick åt vi grillad kummel. Vi plockade fram ett vitt grekiskt vin, som kom tidigare i år. Det är två år sedan jag senast drack det här vinet. Det var då årgång 2013 och det resulterade i det här inlägget.
Producent är Gaia Wines, som startades 1994 av Yannis Paraskevopoulos och Leon Karatsalos. Idag äger dom två vinerier . Ett i Nemea Peloponnese och ett på Santorini. Dom har som  mål att göra viner på lokala Grekiska druvor. Du som vill veta mer kan läsa om dom här.
Vinet är gjort på den lokala druvan Assyrtiko. Druvorna kommer från vingården Pyrgos på Santorini. Vinstockarna har en ålder runt 80 år.
Jäsningen sker av naturliga jästceller. Du kan läsa mer om själva tillverkningen här.

I doften hittar vi citrus, gröna äpplen, en del mineraler, en liten ton av sommaräng och aningens pinjeträd. En hyfsat stor och tydlig doft som väcker ett sug efter mat och dryck.

I munnen känns vinet nästan krispigt. Det är nog den pigga syran som ger den känslan.
Smaken är torr, frisk och har en viss stramhet, samtidigt ger det en viss fet nästan smörig känsla. Kanske motsägelsefull eller bara tecken på komplexitet?
I smakcentrum hittar vi gröna äpplen och citrus kombinerat med mineraler som både är steniga och har en viss sälta. På slutet dyker det upp lite nötter, exotisk frukt, aningens honung och något nästan kådaliknande.
Utan tvekan ett komplext och gott vin, som väcker frågan "Varför dricker vi inte mer vin från Grekland?"

Betyg 4

Priset på "Bolaget" är 169 kr. Det verkar finnas åtskilliga flaskor i diverse butiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar