torsdag 11 augusti 2016

En trippel i viner från Roccolo Grassi

Ni som följer bloggen vet att Valpolicella i allmänhet och Amarone i synnerhet har en speciell plats i Vintankars hjärta. I lördags var det dags för en middag med goda vänner, där vi drack de röda viner som Roccolo Grassi, en av våra favoriter i Valpolicella, producerar. Ända sedan vi första gången (våren 2008) träffade syskonen Marco och Franceska Sartori, på en resa med Club Amarone, föll vi för deras viner. Vi har också varit med om en magisk provning av deras viner våren 2015 på Enoteca Valpolicella i Fumane.

Du kan läsa vad vi tyckte om 07:an och 05:an och 04:an.
Vinet är gjort på druvorna Corvina (60%), Corvinone (15%), Rondinella (20%) och Croatina (5%). Runt 40% av druvorna torkas i 20 dagar innan de pressas. Vinet får efter vinifieringen ligga i 2 till 3 år på franska ekfat varav 1/3 är nya och 2/3 har använts 2-3 år.

En välbekant och finstämd doft av mörka körsbär, örter och torkad frukt kan vi omgående känna. Efterhand dyker det upp lite kakao och mocca toner.

I munnen är det de söta, mörka körsbären som dominerar, men här finns också en hel del andra smaker såsom björnbär, lite blåa plommon, torkad frukt, örter och mörk choklad. Det finns en bra livgivande syra och även tanniner som biter lite försiktigt i gommen. Allt förpackat på ett elegant sätt. Det här är riktigt, riktigt gott!
Betyg 4+
Vinet är privatimporterat. Vi betalade 20 euro plus svensk alkoholskatt.

Druvblandningen är den samma som hos Superioren, men urvalet av druvor till amaronen görs med största noggrannhet. Det är endast de absolut bästa druvorna som väljs.
Dom har torkats i cirka 90 dagar. Efter vinifieringen har vinet fått ligga drygt två år på 225-liters ekfat.

Vi möts av en stor och mäktig doft som är packad med mörka körsbär, torkad frukt och örter. Vi noterar även det tydliga inslaget av kakao. Trots sin kraftfullhet har det en stort mått av elegans över sig.

I munnen är det en amarone med både kraft och elegans. Vi noterar den härliga bärsamlingen så där på en gång: mörka körsbär, björnbär, hallon och mörkblå plommon. Här finns gott om torkad frukt, dock inte så mycket russin mer fikon/dadlar. Här finns en behagfull syra som ger vinet friskhet. Tanninerna finns där, men är alldeles sammetslena. Och sedan ett makalöst avslut med mer frukt, mörk choklad och ett litet försiktigt inslag av krossade körsbärskärnor.
Det är bara att buga sig för Marcos mästerverk. En amarone när amarone är som bäst. Kraft och elegans blir ledorden. Jag tror 2007:an är bra nära sin topp och där kommer den att stanna i många år till.
Betyg 5
Vi betalade 47 euro vid privatimport+sv alkoholskatt.

Druvblandningen är nästan densamma som för de båda andra vinerna. Recioton har 5% mer Croatina och motsvarande mängd mindre Rondinella. Druvorna har fått ligga och torka i drygt fyra månader. Vinet har fått ligga på 225-liters franska ekfat i ca 18 månader. 50% nya ekfat och den andra hälften har använts en gång tidigare.

Det doftar av körsbär, mogna blåa plommon, skogsbär, aningens örter och kakao. En söt tobaks ton finns i bakgrunden.

I munnen känns recioton mer mogen än vad jag minns den vara för ett par år sedan. Fortfarande har den en fin och livgivande syra, vilket gör att det här söta vinet får en bra friskhet och aldrig är i närheten av att bli kladdigt. Söta, mörka körsbär, mörk choklad, torkad frukt, lite örter, aningens kaffe samt bär av ett lite ljusrödare slag är de smaker jag främst noterar. Vuxengodis!!
Betyg 4+

Även detta är privatimporterat för några år sedan. Jag betalade då 24 euro och dessutom svensk alkoholskatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar