fredag 20 mars 2020

Amarone 2011. Del 9. 2011 Checco, Damoli

Coronaviruset håller ett stadigt grepp om världen. Här finns mycket att fundera på. Osäkerheten är gigantisk. Vi har ställt in diverse resor och aktiviteter. Avbokat en del. Flyttat fram andra. Vi kan liksom alla andra bara hoppas på att vi kan begränsa spridandet och effekterna. Så klart bidra med det vi kan göra på hemmaplan. Lyssna och följa rekommendationer från myndigheterna.
Vi har många vänner i Valpolicella. Försöker hålla kontakten med dom och hoppas att dom ska komma något så när helskinnade ur den här historien.


Vi har tidigare i år testat följande amarone:
Brigaldara
Il Fornetto
Inferi från Brunelli
Massimago
Monte Santoccio
Pieropan
Roccolo Grassi
Zenato

Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina amaroneviner. En viss nedtoning har skett, men många amaroneexperter har gett årgången en fyra på en femgradig skala.Dom yttre förutsättningarna var mycket gynnsamma med bra väderförhållanden för att få druvor av högsta kvalitet. När så vädret var på vinböndernas sida under såväl skördetiden som under torkningsperioden var det inte så många som hade något att klaga på.
Damolis viner har gått under min radar tills för dryga året sedan, då den svenske importören  Vino Conoscenza hade med dom på en provning på restaurang/vinbaren Barrique. Vi föll pladask och konsterade att deras viner är fantastiska. Du som vill läsa om den provningen klickar på länken Damoli i Göteborg. Då var det årgång 2010 för Amarone, men nu gäller 2011. Så det får bli nästa flaska i vår stora genomgång av årgång 2011.

Damoli är ett familjeföretag som sedan 1600-talet drivit jordbruk och vinodlingar i Valpolicella.
Nu är det fadern Bruno som har ansvaret för odlingarna, sonen Daniele som är vinmakare och dottern Lara som ansvarar för marknadsföringen. Vingården ligger i Jago-området strax väster om Negrar, men dom har också ett vinfält i Mazzano norr om Negrar beläget på 400 meters höjd. 6 olika viner har dom i sin portfölj

Druvblandningen är Corvinone (45%), Corvina (30%) och Rondinella (25%). Druvorna skördas när de är riktigt mogna, ja nästan övermogna och får sedan ligga och torka i 100-120 dagar. Jäsningen sker på ståltankar under nästan en månads tid. Vinet får, beroende på årgång, ligga på små begagnade ekfat i 4-5 år innan de buteljeras.

Trots sina nio år är det här en en amarone, som jag faktiskt upplever som ung och med en potential att utvecklas en hel del till. I nuläget tycker jag den behöver ett par timmars luftning för att riktigt komma till sin rätt.
I doften hittar vi mörka körsbär, lite plommon, några björnbär, en hel del örter och kryddor, aningens läder och tobak samt lite, lite vanilj.

Smakerna är lite återhållsamma initialt, men efterhand kommer det mer och mer: söta, mörka körsbär, skogsbär, blåa plommon, örter, kryddor och lite torkad frukt. Bra friskhet. Tanniner som gör sitt jobb och bjuder trevligt motstånd på ett mer påtagligt sätt än vad jag minns i 2010.an. Eftersmaken är lång med mera söta, mörka körsbär, kryddor och torkad frukt. Nu får dom sällskap av bitterljuv mörk choklad, några droppar espresso och krossade körsbärskärnor.
Det här är en amarone i en stil jag uppskattar. Visst finns här mycket mörk frukt, men inte överdådigt. Och visst är det massor av smaker, men väldigt välbalanserade. I gommen ger det en känsla av värme och fyllighet. Jag tycker kanske att smakerna inte trots allt är fullt utvecklade och djupnat, vilket de med all säkerhet kommer att göra inom två till tre år. En amarone som med två/tre timmars luftning redan idag ger en stor upplevelse, men för den med god karaktär och som kan vänta runt två år ligger en magisk upplevelse på lut.
Betyg 4+
Priset på SB är 555 kr

Avslutningsvis en liten indelning av var vinet befinner sig enligt min mycket subjektiva bedömning.

1. Helt på topp. Blir inte bättre och bör drickas det närmaste året.
   - Pieropan, Massimago

2. Helt på topp. Kommer inte utvecklas så mycket mer, men håller nog i många år.
   - Brigaldara, Campo Inferi, Monte Santoccio

3. Bra nära toppen, men kommer att utvecklas ytterligare.
  - Checco, Damoli, Il Fornetto, Roccolo Grassi, Zenato

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar