Dolcetto är en druva som jag upptäckte ganska sent i mitt vinliv dvs för så där tio år sedan. Den har sedan dess fått en given plats i mitt vinhjärta. Det blir kanske inte till den fina middagen som den används, men desto oftare som mitt-i-veckan-vin. När det så damp ner ett mail från importören Vinonista om en Dolcetto från Ovada som skulle vara lite speciell, så var nyfikenheten väckt. Det fick bli en beställning på några flaskor och i förra veckan drog vi korken ur den första.
I början på 1960-talet planterade Giovanni Gentile sin vingård i området Capriata d´Orba. Byggde bostad och vinkällare med utsikt över ägorna och tog namnet "Cascina Gentile". 1984 tog sonen Giuseppe över ansvaret. Han införde ett miljötänk med begränsning av syntetiska kemikalier och att integrera odlingarna med naturen. 2009 var det brorsonen Daniele Oddone som tog över ägandet. Verksamheten växte så att den idag omfattar tio vingårdar på inalles 18 ha. Från 2015 har dom även en vingård nära Tortona, där dom gör sin Timorasso. Alla vingårdarna drivs efter ekologiska principer. Endast egna druvor används.
Hundra procent Dolcetto och alla druvorna kommer från vingården "Cascinotto" i Capriata d´Orba. Daniele pressar druvorna mjukt och gör därefter skalmaceration i 7-10 dagar. Vinet jäser vid omkring 25 grader och pumpas runt var 6:e timme. Efter avslutad jäsning mognar vinet i rostfria tankar i 12 månader. Vinet varken filtreras eller genomgår klarningsprocess. Efter tappning på flaska mognar vinet minst ytterligare ett år i Cascina Gentiles vinkällare innan det släpps till försäljning.Vinet har en liten gnistrande rubinröd ton med några violetta stråk ut mot glaskanten.
Doften börjar med höstlöv och läder, men rätt så kvickt är det frukten som tar över med inslag av såväl mörka som lite ljusare bär. Örter och kryddor noteras liksom lite toner av krossad sten samt en diskret ton av mandlar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar