måndag 28 mars 2022

Resan till Reims. Ett besök på Stadsteatern i Göteborg

Vi har teaterkort till Göteborgs Stadsteater. Vi har haft så de senaste 10-15 åren. Vi betalar 1120 kr och kan då välja 4 föreställningar ur årets repertoar. I onsdags var det dags för oss att se vår fjärde pjäs. Tillbaka till Reims. Vi var smått lyriska efteråt. Det hela utspelar sig före Ukraina-kriget. Vad är det som händer i Europa. Hur kunde de nationalistiska partierna växa sig så starka.? Mycket att fundera på och det är så jag vill ha mitt teaterbesök.


Vi startade kvällen med att äta en bit mat i restaurang Tiljan, som är belägen i Stadsteaterns byggnad och med ingång från Berzeligatan. Det har blivit en vana för oss att ses här och inta någon förtäring innan teatern. Lugn och avslappnad miljö. God mat. Vinlista är kanske inte så omfattande, men lite spännande är den. Det blev dagens fångst för mig, som var grillad röding med smörstekt spenat och sparrisknoppar, potatisstomp samt  ramslöksås. Fantastiskt gott. Jag drack ett glas chardonnay från Jura till maten.

2018 Chardonnay från Fumey Chatelain i Arbois, Jura. 


Egendomen är belägen i Montigny-lès-Asures någon mil norr om Arbois. Verksamheten startade 1986, då Raphaël Fumey och Adeline Chatelain köpte en bit mark med vinodlingar. 1991 gjorde dom för första gången vin under egen etikett. Idag är det sonen Marin, med internationell erfarenhet, som är med och utvecklar verksamheten. Den 17 ha stora vingården drivs enligt organisk-biologiska odlingsmetoder med ambitionen att bli biodynamiskt certifierade.

Jag dricker ikväll deras Chardonnay från 2018. Det har fått jäsa med naturlig jäst på ståltankar. Det har sedan fått vila upp sig på dessa ståltankar i cirka 18 månader innan det buteljerats. Vinet har vare sig filtrerats eller klarnats. 

En härlig frisk doft möter oss med mogna gula äpplen och lite citrus. Här finns rejäla doser av krossad sten, granithällar, skolkrita och ostronskal. En finstämd liten blommig ton når oss på slutet.
I munnen har det en härlig friskhet med gula äpplen, gula päron, gula plommon, någon persika, lite citrus och ett tydligt inslag av mineraler (sten och krita). En fin syra. Medellång eftersmak med örter och blommor. 
Betyg 4
Det här är ett vin som gjorde sig riktigt bra till min grillade röding.

Den finns inte att köpa som enskild flaska på SB. Den ingår däremot som en av fem flaskor i en låda från Climat Wines med varunummer 51401. Priset för hela lådan är 1 415 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar